Isaac Monté kristalliseert iconische ontwerpen

Crystallized Icons_Isaac Monte
Serie Crystal Icons door Isaac Monté

Isaac Monté heeft iconische ontwerpen van Alessi, Iittala, Gispen en Stelton getransformeerd tot kristallen kunstobjecten. Begin mei presenteert hij zijn serie, die de toepasselijke naam ‘Crystal Icons’ heeft gekregen, voor het eerst op designbeurzen in New York en Venetië.

De 5 klassieke ontwerpen die Isaac Monté hulde in kristal zijn: EM77 Vacuum Jug (Erik Magnussen) voor Stelton, Dombo (Richard Hutten) voor Gispen, Juicy Salif (Philippe Starck) voor Alessi, Aalto Vase (Alvar Aalto) voor Iittala en 9093 Kettle (Michael Graves) voor Alessi. Door de ontwerpen te voorzien van een laag kristal, verandert de rol van deze objecten. Het functionele product is een kunstwerk geworden.

Behouden voor de toekomst

Het proces van barnsteen diende als inspiratie voor het omhullen van de designobjecten. Barnsteen is versteende hars die afkomstig is van naaldbomen. Binnenin deze steen zie je vaak dat er blaadjes en insecten zijn geconserveerd. Deze fossielen zijn van grote waarde geweest voor het in kaart brengen van de evolutie. Monté heeft op zijn manier iets soortgelijks gedaan. Door de designobjecten te kristalliseren heeft hij ze geconserveerd voor de toekomst. Daarmee brengt hij ook meteen een eerbetoon aan de klassieke ontwerpen.

Technologie en natuur

Monté bootst het natuurlijke kristallisatieproces na. Hij laat mineralen oplossen in heet water en de oplossing die dan ontstaat, wordt vervolgens weer gekoeld. Hierdoor veranderen de mineralen in kristallen. Het groeiproces kent verschillende stappen en duurt enkele weken. Tijdens dit proces beïnvloedt hij kleur, vorm en structuur. Na allerlei (literatuur)onderzoeken en experimenten is hij tot de juiste techniek gekomen en heeft hij een uitgekiende mix van mineralen gevonden. Met zijn proces wil Monté de samensmelting tussen technologie enerzijds en de kracht en schoonheid van de natuur anderzijds laten zien.

Ongebruikelijke materialen

Isaac Monté is een Belgische ontwerper die opleidingen in interieurarchitectuur en productdesign volgde. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn eigen designstudio in Rotterdam en geeft hij daarnaast lezingen en workshops. Monté heeft meerdere exposities en prijzen op zijn naam staan. Zijn werk bestaat uit designobjecten of -installaties die een reactie zijn op sociale en ecologische aangelegenheden. Design wordt ingezet als middel om onopgemerkte problemen te veranderen in mogelijkheden. Zo heeft hij bijvoorbeeld vogelhuisjes gemaakt van sigarettenfilters en lampen en vazen vervaardigd van overgebleven vlees uit supermarkten.

De serie Crystal Icons van Isaac Monté zal binnenkort tijdens de volgende designbeurzen worden getoond: Ventura New York – the Dutch edition II (20 tot 23 mei) en Venice Design 2017 (13 mei tot 26 november, valt samen met de Biënnale van Venetië).

Crystallized Icons_Isaac Monte
9093 Kettle (Michael Graves) voor Alessi
Crystallized Icons_Isaac Monte
Domoor (Richard Hutten) voor Gispen
Crystallized Icons_Isaac Monte
Juicy Salif (Philippe Starck) voor Alessi
Crystallized Icons_Isaac Monte
EM77 Vacuum Jug (Erik Magnussen) voor Stelton
Crystallized Icons_Isaac Monte
Aalto Vase (Alvar Aalto) voor Iittala