Iris is een spectaculair nieuw restaurant in Noorwegen

iris
Restaurant Iris. Foto: Sebastian Lamberg Torjusen

Noorwegen is weer een spectaculair restaurant rijker. Overal in het land vind je restaurants op prachtige locaties, maar de ligging van Iris is echt uniek te noemen.

Restaurant Iris is namelijk gevestigd in een drijvend kunstwerk in het Hardangerfjord vlak bij het dorpje Rosendal. In het kunstwerk Salmon Eye zit naast het restaurant ook een bezoekerscentrum, waar je van alles kunt leren over de duurzame teelt van zalm in de regio. Deze is apart van het restaurant te bezoeken. De overtocht is met een van de twee elektrische pontjes (Malm en Melder). Kom je echter alleen voor het restaurant dan begint je avontuur elders.

Chef-kok Anika Madsen en haar team hebben namelijk een ervaring bedacht die ze Expedition Dining noemen. Daarom begin je het diner in het boothuis van de chef-kok op het eiland Snilstveitøy. Daar krijg je allereerst wat kleine hapjes. Vervolgens maak je de overtocht naar de Salmon Eye. Eenmaal op het kunstmatige eiland aangekomen, krijg je film te zien die gaat over de uitdagingen en bedreigingen voor het mondiale voedselsysteem, maar ook over ideeën en suggesties voor toekomstige innovaties, die ons dichter bij de oplossing ervan kunnen brengen.

Op het dak

Deze thema’s lopen ook als een rode draad door het menu dat uit 18 gangen bestaat. Als het weer het toestaat, zal een van deze gangen op het dak van het restaurant geserveerd worden. Daar zal het gerecht ter plekke worden gegrilld op een open vuur. Alle gerechten zijn gebaseerd op de directe omgeving van het restaurant en zullen in de loop van de avond ook nog een aanvullend verhaal vertellen. Een diner bij Iris is namelijk niet zomaar een avond uit eten, maar een ervaring die alle zintuigen zal prikkelen.

Aan dit alles hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje. Uit eten in Noorwegen is sowieso een stuk duurder dan in Nederland, maar wie zich niet laat afschrikken door de prijzen, zal een avond beleven die nooit meer vergeten zal worden. Dat is ook heel wat waard. De prijs voor de Iris Expedition Dining is 3200 nok per persoon (€278). Daar komt vervolgens nog een arrangement voor de drank bovenop. Het wijnarrangement is 2500 nok (€217) en voor een alcoholvrij arrangement betaal je 1500 nok (€130).

iris
Het restaurant ligt middenin de prachtige natuur . Foto: John Asle E. Hansen
iris
Het restaurant van bovenaf gezien. Foto: Håkon Settemsdal
Iris
Anika Madsen is de chef-kok van het restaurant. Foto: John Asle E. Hansen