Deze planten in de tuin moet je vermijden met hooikoorts

hooikoorts

Heb je net nieuwe tafels voor in de tuin gekocht voor de fijne lente- en zomerdagen, komt hooikoorts weer de kop op steken. Maar hoe kun je genieten van je tuin zonder overvallen te worden door constant niezen door deze kriebelende pollen? Goed nieuws: je hoeft je tuin zeker niet volledig te betegelen om hooikoorts te vermijden! In dit artikel ontdek je welke planten je beter kunt vermijden.

Hooikoorts, wat is dat precies?

Ongeveer 20% van de Nederlanders ondervindt in meer of mindere mate last van hooikoorts. Dat zijn ruim drie miljoen mensen die gedurende het jaar last hebben van tranende ogen, niesbuien, of zelfs benauwdheid. Pollen worden gedurende grote delen van het jaar geproduceerd, maar vooral bij zonnig weer, wardoor ze  vervolgens door de wind verspreid worden. Het hebben van een tuin die gunstig is ingericht, betekent niet dat je helemaal geen last meer zult hebben, maar het kan wel een flink stuk helpen.

Een gazon? Vermijd siergrassen en pluimen

Bij 70% van de mensen met hooikoorts is bloeiend gras de allergrootste boosdoener. Een kort gemaaid gazon bevat echter geen bloeiend gras en produceert dus ook geen pollen. Het is dus onwijs belangrijk om je gazon wekelijks te maaien als je last hebt van hooikoorts. Als je het een keer vergeet en er zijn aren – pluimen met pollen – zichtbaar, laat dan iemand anders het gras maaien.

Ook hoog siergras met mooie aren produceren veel sterke allergeen pollen. Het verschilt nog wel enigszins per soort, maar je kunt dit type siergrassen het beste volledig vermijden.

Kleurrijke bloemen en waterplanten

Planten met felgekleurde bloemen hebben vaak zware pollen die niet snel in de lucht zweven. Deze bloemen vertrouwen namelijk op insecten om hun stuifmeel te verspreiden en zich voort te planten. Bovendien zijn deze pollen meestal niet allergeen. oftewel; je krijgt er geen hooikoorts van. Het is dus slim om je tuin te verfraaien met deze kleurrijke bloemen.

Weers wel voorzichtig met Mediterrane planten. In het Middellandse zeegebied groeien planten die sterk allergeen pollen verspreiden, zoals cipressen en olijfbomen. Als je een cipres wilt planten, kies dan voor soorten uit noordelijkere gebieden, omdat deze slechts licht allergeen pollen verspreiden in vergelijking met hun Mediterrane tegenhangers.

Verwijder onkruid

Het is altijd slim om onkruid te verwijderen als je een mooie tuin wilt behouden, maar voor mensen met hooikoorts is dit bijzonder belangrijk. Weegbree is een van de meest voorkomende onkruiden die sterk allergeen pollen produceert. Veel grassoorten kunnen ook ongevraagd in je tuin beginnen te groeien, dus houd ze in de gaten en verwijder ze indien nodig.

Door slimme keuzes te maken bij het selecteren van planten en het onderhouden van je tuin, kun je de impact van hooikoorts op je buitenleven flink verminderen. Geniet van je tuin, zonder overlast van pollen!