Alles wat je moet weten over woonverzekeringen als je gaat verhuizen

Alles wat je moet weten over woonverzekeringen als je gaat verhuizen

Ga je verhuizen? Dan wil je uiteraard dat jouw nieuwe woning net zo goed verzekerd is als de huidige. Sommige mensen denken dat dit vanzelfsprekend is, maar dit is helaas niet het geval. Verdiep je daarom goed in de verzekeringen voordat je gaat verhuizen. Zodoende voorkom je dat je in jouw nieuw woning minder goed verzekerd bent dan in je huidige huis. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier alles wat je moet weten over woonverzekeringen als je gaat verhuizen.

Welke verzekeringen heb je nodig?
Als je van een koopwoning naar een koopwoning verhuist, heb je al een woonhuisverzekering. Deze verzekering staat in de volksmond ook wel bekend als een opstalverzekering. Hiermee verzeker je niet alleen het huis op zich, maar ook alles wat hieraan vastzit. Vaak kun je een opstalverzekering meenemen als je verhuist. Vergeet niet naar het verzekerde bedrag te kijken, want mogelijk past dit bedrag niet bij de woning die je gekocht hebt.

In tegenstelling tot een opstalverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, wil je waarschijnlijk eerst een antwoord hebben op de vraag: ‘wat is een inboedelverzekering?’. Dit is een verzekering waarmee losse spullen in huis verzekerd zijn tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, water of diefstal. Wanneer je op dit moment al een inboedelverzekering hebt, kun je deze mogelijk ook meenemen naar jouw nieuwe woning. Ook hier geldt weer dat je goed naar het verzekerde bedrag moet kijken voordat je de verzekering overzet.

Tijdelijk eigenaar van twee woningen
Heb je een nieuw huis gekocht, maar is jouw oude woning nog niet verkocht? Dan ben je tijdelijk eigenaar van twee woningen. Omdat je maar in één van de twee huizen woont, denk je misschien dat je er ook maar eentje hoeft te verzekeren. Dit is niet het geval, want beide woningen moeten verzekerd zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je voor beide woningen een opstalverzekering hebt. Jij bent eigenaar van beide woningen, waardoor je wettelijk verplicht bent om deze verzekering af te sluiten.

Naast een opstalverzekering heb je waarschijnlijk ook een inboedelverzekering. Omdat een verhuizing vaak in meerdere fases verloopt, wil je dat de spullen op beide adressen verzekerd zijn. Denk niet dat je hiervoor een extra inboedelverzekering af hoeft te sluiten, want dat is niet het geval. Bij veel verzekeraars is jouw inboedel namelijk verzekerd op beide adressen tijdens een verhuizing. Let op: dit geldt vaak voor een bepaalde periode.

Geef een verhuizing tijdig door
Als je op dit moment al woonverzekeringen hebt lopen bij een verzekeraar, wil je deze mogelijk meenemen naar jouw nieuwe woning. Ga er niet vanuit dat deze vanzelf overgezet worden, want dat is niet het geval. Je moet een verhuizing namelijk zelf doorgeven aan een verzekeraar. Doe je dit niet? Dan ben je niet verzekerd op jouw nieuwe adres. Het doorgeven van een verhuizing kost je gelukkig niet bijzonder veel tijd en moeite. Bij de meeste verzekeraars kun je dit namelijk online regelen. Wanneer je ook het verzekerde bedrag aan wilt passen, kan dit niet altijd online. Hiervoor moet je soms fysiek langskomen bij een verzekeraar.