Recensie: Kapok in het Kapitaal, Utrecht

cd-presentatie van kapok

Kapok noemt zichzelf The Unusual Jazz Trio en die omschrijving dekt behoorlijk de lading. Allereerst door de bezetting met drums, gitaar en hoorn, maar vooral door de fantastische composities van de band.

Ik zag de band vorig jaar op het SummerJazz-festival in Leiden en was toen al blij verrast door deze verfrissende band, maar gisterenavond bleek dat Kapok enorm gegroeid is. Tijdens de presentatie van hun tweede album in creatieve broedplaats Kapitaal in Utrecht speelde de band in een intieme setting nieuwe nummers die stuk voor stuk heel sterk waren. De composities zijn razend knap en de band is nog beter op elkaar ingespeeld.

Toegankelijk

In de basis is het zeker jazz dat Kapok speelt. Er zijn variaties op thema’s, ongewone solo’s en meer voor jazz kenmerkende elementen, maar tegelijkertijd klinkt de muziek enorm fris en toegankelijk ook voor mensen die niet zo thuis in de jazz. Bovendien zijn de muzikanten erg virtuoos. Vooral drummer Remco Menting is een genot om naar te luisteren en te kijken. Het begint al bij opkomst van de band. De drummer loopt het podium op met zijn handen vol metalen voorwerpen. Even lijkt het of hij struikelt en alles laat vallen, maar dat blijkt allemaal bij de show/muziek te horen.

Gitarist Timon Koomen heeft duidelijk een bredere smaak dan jazz alleen. Vele genres komen voorbij in zijn spel van indierock tot americana. Mooi ook is het korte citaat uit Third Stone from the Sun van Hendrix. Tot slot is er ook hoornist Morris Kliphuis. Zijn instrument is redelijk ongewoon in de jazz en dat is eigenlijk vreemd als je Kliphuis hoort spelen. Zijn geluid geeft heel veel warmte aan de muziek. Kapok is echt unusual. De band is fris, spannend en avontuurlijk.

Vandaag begint een uitgebreide tour door heel het land. Ga deze band zien als je de kans krijgt. Het nieuwe album ligt ook vanaf vandaag in de winkels en is ook te beluisteren via Spotify.