Keramiek en erotiek in het Princessehof

sexy ceramics
Jessica Harrison, Painted Lady (25), 2016, porselein. Foto: Ruben van Vliet

Erotiek en keramiek. Dat deze twee wellicht meer met elkaar te maken hebben dan gedacht, kun je momenteel ervaren in Leeuwarden. Laat je in het Keramiekmuseum Princessehof verrassen door de bijzondere tentoonstelling ‘Sexy Ceramics’.

In de eerste zaal van de tentoonstelling word je meteen verrast door een installatie van Rob Ruimers. Dit werk is gebaseerd op de film Ghost uit 1990. Bijna iedereen kent wel het beeld van de acteurs Demi Moore en Patrick Swayze die samen achter een draaitafel zitten. Tijdens deze intieme scene laten ze samen hun handen door de natte en zachte klei gaan die ronddraait. Je ziet de verlangens tussen de twee van het scherm spatten, maar er gebeurt verder nog niets. Dit geldt ook voor de objecten in de rest van de zaal. Ze verwijzen naar seks, maar nog niet expliciet. Er wordt slechts suggestie gewekt. Het is een teaser voor wat verderop gaat komen.

Hofmakerij

Het tweede gedeelte van Sexy Ceramics bestaat uit een zaal met veel Chinees porselein. De verwijzing naar seks wordt al een stuk duidelijker. Wat opvalt aan deze ruimte is de heldere verlichting en de felrode accenten, zoals de achtergrond van de vitrines. Bij sommige vitrines moet je door rode gordijntjes gluren om de inhoud te zien. Er staan porseleinen schalen en potten met tekeningen van verleiding erop, zoals liefkozende paartjes en herders en herderinnetjes die elkaar het hof maken. Ook zie je vrouwenfiguurtjes staan in uitdagende poses. Verder zijn er bijzondere voorwerpen tentoongesteld, zoals een lollepot. In dit porseleinen potje stopten vrouwen ooit gloeiende kooltjes. Vervolgens hielden ze het onder hun rok om de dijbenen en geslachtsdelen op te warmen.

sexy ceramics
Schotel met voorstelling van Venus en Mars, circa 1740, China, porselein. Foto: Johan van der Veer

Peepshow

Op naar de laatste zaal waar een heuse peepshow het hoogtepunt van de tentoonstelling vormt. Voor dit gedeelte moet je 16 jaar of ouder zijn. In het donker wandel je langs de vitrines die zijn voorzien van velours gordijnen. Daarachter bevindt zich het sexy porselein. En hoe! Je ziet allerlei erotische afbeeldingen van mannen met stijve penissen en vrouwen die met de benen wijd liggen. Ook staan er allerlei pornografische beeldjes en kun je je vergapen aan porseleinen dildo’s. Je kijkt echt je ogen uit. En mocht je er een beetje opgewonden van worden, dan maakt dat niet uit. In het donker zal niemand de rode blosjes op je wangen zien.

sexy ceramics
Tina Vlassopoulos, object, 1998, terra sigillata. Foto: Johan van der Veer

Beleving

Sexy Ceramics is echt een verrassende tentoonstelling. Het is een heuse beleving. Erotiek en keramiek hebben duidelijk met elkaar te maken. In de weelderige zalen is getoond hoe sensueel het werken met klei kan zijn. En als je dan toch al in het Princessehof bent, dan kun je net zo goed nog de rest van het keramiek bekijken. Er is een vaste presentatie met topstukken en er zijn vaak tijdelijke, spraakmakende tentoonstellingen. In het museum, dat zich bevindt in een oud kasteel, ligt de nadruk op Aziatische, Europese en moderne keramiek.

Bijkomen

Wil je na het bezoek even bijkomen? Of wil je juist op voorhand iets eten? Ga dan naar de Kleine Kerkstraat, om de hoek van het Keramiekmuseum. Daarna kun je verder met het ontdekken van de historische binnenstad van Leeuwarden.

sexy ceramics
Naakte vrouw met waaier in haar hand, eind 19de eeuw, China, porselein. Collectie Bertholet, Amsterdam. Foto: Michiel Elsevier Stokmans
sexy ceramics
Gerard van Westerloo, Plastiek van ontkiemend zaad, 1973, steengoed. Foto: Johan van der Veer