Mazda toont de toekomst met de Vision Coupé

conceptcar van Mazda

Met een conceptcar kan een automerk aan pers en publiek laten zien hoe ze denken over de toekomst. Mazda doet dat momenteel met de verbluffend mooie Mazda Vision Coupé.

Eerder dit jaar is de Vision Coupé door vakjury’s gekroond tot mooiste conceptcar van het jaar tijdens de Autosalon van Genève en het Festival Automobile International in Parijs. Op dit moment is de auto te zien in Milaan vanwege een mooie samenwerking met Vogue Italia. Wij vlogen naar Milaan om over de auto te praten met Kevin Rice, hoofd Mazda Design Europe.

Oude stadspoort

De auto staat te pronken op één van de mooiste locaties in de stad: Porta Sempione. Van deze oude stadspoort is nu nog de indrukwekkende Arco della Pace en twee tolhuisjes over. In één van die tolhuisjes staat de Mazda Vision Coupé, te midden van prachtige foto’s van Vogue Italia. Bij de Vision Coupé draait het om reflectie en de foto’s die rondom de auto te vinden zijn, laten mooie kleuren achter in de diepgrijze lak van de Mazda.

Kevin Rice legt uit hoe deze conceptcar tot stand is gekomen. Waar de meeste automerken werken met computers en 3D-modellen om nieuwe auto’s te ontwikkelen, werkt Mazda nog op de klassieke manier met klei. Geheel op gevoel boetseren de designers een studiemodel. Hierbij gaan ze uit van het concept Kodo, de Ziel van Beweging. Mazda ontwerpt zijn auto’s al een tijdje volgens Kodo, maar met de Vision Coupé zien we een nieuw hoofdstuk waarbij er minder scherpe lijnen te zien zijn.

Vorm en reflectie

In plaats van lijnen draait het om vorm en reflectie. Als je om de Mazda Vision Coupé loopt (of beter nog: als je de auto ziet rijden), valt het op dat de vorm van de auto vanuit elke hoek net even anders is en dat de omgeving steeds anders reflecteert op de glimmende lak. Dat is een heel nieuwe interpretatie van de Ziel van Beweging. Om zover te komen is er wel twee jaar gewerkt aan de Vision Coupé.

Die tijd ging vooral zitten in vallen en opstaan. Steeds als er een nieuw kleimodel was waar iedereen een tevreden gevoel over had, werd deze uitgewerkt tot een regulier model. Pas vanaf dat moment was zichtbaar hoe de ideeën over beweging en reflectie tot hun recht kwamen. Vaak was dit niet het geval, waarna het proces opnieuw begon. Tot de dag waarop alles klopte en uiteindelijk de Vision Coupé tot leven kwam.

Getalenteerde fotografen

Mede dankzij deze lange en perfectionistische weg is de Mazda Vision Coupé zo’n schitterende auto geworden. Vanuit werkelijk elke hoek is de auto geweldig om te zien en de reflectie is werkelijk iets bijzonders. Het is mooi om te zien hoe Mazda en Vogue Italia bij de presentatie in Milaan hebben samengewerkt. De Italiaanse Vogue is dus veel meer dan een modeblad. Het is ook een fotoagentschap dat samenwerkt met allerlei getalenteerde fotografen. In Milaan is er werk te zien van Andrew Tarnawczyk, Ayako Sekine, Eponine Huang, Irvin Rivera, Ivo Sekulovski, Kay Ruhe, Marta Bevacqua, Minoru Tsukada, Natalia Samoilova, Nikola Lukic en Simone Steenberg.

Wat de auto en de foto’s gemeen hebben, is de dat er volop beweging te zien is. Zelfs op een foto of bij een stilstaande auto. Ook is er bij allebei een dubbele laag te vinden. Wie goed kijkt ziet steeds meer. Als bonus weerspiegelen de kleuren van de foto’s in de lak van de auto. Mazda heeft dus werkelijk iets heel bijzonders weten te creëren. We zijn dan ook erg benieuwd wat we daar de komende jaren in de showroom van terug gaan zien.

conceptcar van Mazda
Kevin Rice, hoofd Mazda Design Europe, poseert bij de Mazda Vision Coupé

conceptcar van Mazda

conceptcar van Mazda

conceptcar van Mazda
De Mazda Vision Coupé voor de Arco della Pace
in Milaan
conceptcar van Mazda
De Mazda Vision Coupé voor de Arco della Pace
in Milaan