Dit zijn de 8 meest gemaakte fouten tijdens het koken

lekker koken

Nu je er tijdens de coronacrisis niet veel op uit kan met je anti diefstal rugzak heb je wellicht een nieuwe hobby ontdekt. Kook jij er inmiddels op los? Of je nou van koken houdt of niet onderstaande fouten maakt iedereen weleens. Tijd om deze veelgemaakte fouten te vermijden en ervoor te zorgen dat je zelf gekookte maaltijd daadwerkelijk een succes is en gezond is.

  1. Te lang groenten koken

Wist je dat je door groenten te lang koken vitamines verliest? Je spoelt ze namelijk af tijdens het water afgieten. Eigenlijk moet je groenten zo kort mogelijk koken. Wanneer ze gaar zijn direct van het vuur halen. Hou de hoeveel water in je pan zo laag mogelijk, dan gaat een kleiner deel van de vitamines verloren. Of stoom groentes. Door middel van stomen gaan er weinig vitaminen verloren.

  1. Je vergeet om de pan op te laten warmen

Dit is een fout die het meest voorkomt in de keuken. Een pan op het vuur zetten en het vlees en de olie of boter er meteen bij doen. Het is beter om de pan eerst op te laten warmen, vervolgens de boter of olie in de pan doen en dan eventjes wachten met het vlees erin doen. Doordat de pan goed op temperatuur is schroeit het vlees meteen dicht in de pan. Het vlees wordt minder vet en dat is voor je gezondheid beter.

  1. Knoflook persen 

Knoflook persen gaat sneller dan knoflook fijnsnijden. Daarom is de kans groot dat je vaker gaat persen dan snijden. Toch kan je beter de knoflook fijnsnijden met een mesje. Geperste knoflook brandt vaker aan en hierdoor wordt de smaak bitter.

  1. Je schilt teveel

De voedingsstoffen van groentes bevinden zich voornamelijk in de schil. Voorbeelden hiervan zijn appels, wortels en aardappels. Wanneer je de schil verwijdert gooi je in principe heel wat vitamines en mineralen in de prullenbak. Check daarom hoever je komt met wassen. Ziet de groente er acceptabel uit? Eet hem dan met schil en al. Een stuk gezonder.

  1. Meteen zout toevoegen

Wist je dat zout nogal kan reageren met metaal. Zeker wanneer zoutkristallen niet goed oplossen laten ze rare vlekken achter. Daarom is het beter om zout toe te voegen op het moment wanneer het water in je pan kookt. Het zout lost meteen op.

  1. Te snel het recept lezen

Tijdens het koken zijn er nogal wat mensen die erachter komen dat ze dingen verkeerd hebben gedaan. Lees daarom altijd van tevoren aandachtig het recept en laat je niet afleiden door andere zaken. Denk even niet aan die nieuwe handtas of legend tas die je graag wilt kopen, maar hou je aandacht bij het recept. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, want daardoor wordt koken eenvoudiger en heb je er meer plezier van.

  1. Teveel zout toevoegen

Je wilt natuurlijk niet een gerecht op tafel zetten wat weinig smaak bevat. Door veel zout toe te voegen krijg je gerecht heel wat smaak, maar gezond is het absoluut niet. Een beetje zout kan best, maar gebruik daarnaast andere kruiden om je gerecht op smaak te brengen.

  1. De ovendeur te snel openen

Tijdens het bakken ben je nieuwsgierig hoe het er met je baksel voorstaat. Is de kaas al gesmolten? Is je cake gerezen? Doe vooral niet de ovendeur open. Er zit niks voor niks glas voor je oven. Wanneer je deze fout wel maakt ontsnapt er warmte uit de oven en hierdoor klopt de bereidingswijze van wat je wilt gaan bakken niet meer. Zonde! Niet doen dus.