Met de vernieuwde Philipsvleugel is het Rijksmuseum compleet

Philipsvleugel. Foto: Ronald Tilleman.

Op 1 november is het nieuwe Rijksmuseum pas echt klaar, want dan is de opening van de Philipsvleugel.

Tijdens de verbouwing van het grote Rijksmuseum het afgelopen decennium waren de topstukken van het museum in deze vleugel te zien. Toen het museum in april 2013 weer open ging, begon de verbouwing van de vleugel. Daarin is nu ruimte voor tijdelijke exposities en een restaurant (een grote wens van directeur Wim Pijbes).

Wat als eerste opvalt als je de Philipsvleugel binnengaat is de serene uitstraling van de zalen: houten vloeren en witte muren. Het doet allemaal sterk denken aan een museum aan de andere kant van het Museumplein: het Stedelijk.

Philipsvleugel. Foto: Ronald Tilleman.

Philipsvleugel. Foto: Ronald Tilleman.

Philipsvleugel. Foto: Ronald Tilleman.

Philipsvleugel. Foto: Ronald Tilleman.

Philipsvleugel. Foto: Ronald Tilleman.

Modern Times Fotografie in de 20ste eeuw

Ook de tentoonstelling waarmee de Philipsvleugel opent lijkt eerder te passen bij een museum voor moderne kunst dan het Rijks, maar wie dat denkt vergist zich. In het deel van het museum dat nu al open is kun je ook al prachtige kunst uit de 20ste eeuw bekijken.

De tentoonstelling Modern Times Fotografie in de 20ste eeuw laat een groot deel van de collectie foto’s van het Rijksmuseum. Met de Philipsvleugel is er eindelijk ruimte om prachtig werk uit het enorme collectie van het Rijksmuseum te laten zien.

In de tentoonstelling is werk te zien van zeer uiteenlopende fotografen. Zowel pioniers op het gebied van techniek als pioniers op het gebied van onderwerpkeuze zijn te zien. Hoogtepunten zijn naast alle grote namen het werk van Jacques-Henri Lartigue een jongeman uit een rijke familie die op zeer jonge leeftijd het dagelijks leven van de Franse rijken in de jaren rond 1910. Ook de foto’s van Ed van der Elsken blijven mooi om naar te kijken.

Portret van Marilyn Monroe aan de speeltafel, tijdens de opnamen voor The Misfits Eve Arnold
Portret van Marilyn Monroe aan de speeltafel, tijdens de opnamen voor The Misfits Eve Arnold (1912-2012), ontwikkelgelatinezilverdruk 1960
Portret van een vrouw, ‘Woolworth Shopper’, Binghamton, Bruce Wrighton
Portret van een vrouw, ‘Woolworth Shopper’, Binghamton, Bruce Wrighton (1950-1988), chromogene druk, New York, 1986-1988.
Zissou opstijgend met zijn zelfgebouwde vliegtuig, Jacques-Henri Lartigue
Zissou opstijgend met zijn zelfgebouwde vliegtuig, Jacques-Henri Lartigue (1894 – 1986), ontwikkelgelatinezilverdruk, Rouzat, Frankrijk, 1910.
Hurkend meisje Helen Levitt
Hurkend meisje Helen Levitt chromogene druk New York City, 1980

Vanaf 12 februari 2015 zal de tentoonstelling Late Rembrandt te zien zijn in de Philipsvleugel. In het Rijksmuseum is al veel werk van Rembrandt, maar dit keer komen van over de hele wereld late stukken van de beroemde schilder naar Amsterdam.

Rijksrestaurant

Op 1 november opent ook het Rijksrestaurant. De executive chef is Joris Bijdendijk die een meerdere Nederlandse toprestaurants heeft gewerkt. Vanaf 27 oktober worden de menu’s bekend gemaakt, maar je kunt nu al reserveren via rijksrestaurant.nl