Michael Heizer’s enorme City is klaar na 50 jaar

Michael Heizer - City
Deze serie piramides heeft als titel 45°, 90°, 180°.
Alle afbeeldingen courtesy of Michael Heizer and the Triple Aught Foundation.
Foto: Joe Rome

Ruim 50 jaar werkte Michael Heizer aan zijn project City. Op 2 september 2022 is eindelijk de officiële opening en is de stad in de woestijn te bezoeken door het publiek.

Landschapskunstenaar Michael Heizer staat bekend om zijn grootschalige sculpturen op locatie, maar met City overtreft hij zichzelf op een gigantische schaal. Zo zou City met zijn lengte van 2.4 kilometer en breedte van 800 meter het grootste kunstwerk ooit zijn. Zoals je al uit de naam kan opmaken, doet City denken aan een stad, maar dan wel eentje zonder mensen erin.

Chichén Itzá

Het enige wat in deze stad te zien is, zijn betonnen structuren in geometrische vormen, keurige hopen van aarde en zwierige lijnen in het landschap. Het doet denken aan een onontdekte stad van de oude Egyptenaren of van een precolumbiaans cultuur. Zelf geeft Heizer aan dat de Mayastad Chichén Itzá een grote inspiratiebron is.

Het grote verschil is dat City geen ruïne is, maar er strak bijligt. Alsof de bewoners nog maar net zijn vertrokken en alles opgeruimd hebben achtergelaten. Of dat het een stad is waar alleen hoogwaardigheidsbekleders of priesters mochten komen. Met een beetje fantasie kun je van alles bedenken bij dit unieke kunstwerk.

Duurzaam

City is te vinden in de Garden Valley in Nevada, op zo’n drie uur rijden te noorden van Las Vegas. Heizer begon hier in 1970 met het opkopen van stukken land om genoeg ruimte te hebben voor zijn ambitieuze project. Hiervoor ontving hij in totaal 40 miljoen dollar van sponsoren en musea. Voor de bouw en beheer is het bedrijf Triple Aught Foundation in het leven geroepen. Zij gebruikten zo veel mogelijk lokaal verkregen en duurzame materialen om een minimale impact op de omgeving te hebben.

Wil je City bezoeken dan kun je per e-mail contact opnemen met Triple Aught Foundation via info@tripleaughtfoundation.org. Per dag kunnen er maar 6 bezoekers terecht. Kaartjes kosten $150 voor een volwassene en $100 voor studenten. Inwoners van Lincoln, Nye en White Pine in Nevada mogen gratis de stad bezoeken.

Michael Heizer - City
Foto: Ben Blackwell
Michael Heizer - City
Complex One. Foto: Mary Converse
Michael Heizer - City
Foto: Joe Rome
Michael Heizer - City
Foto: Joe Rome
Michael Heizer - City
Foto: Mary Converse
Michael Heizer - City
Foto: Joe Rome