Zo kies je de autoverzekering die bij jouw auto past

Zo kies je de autoverzekering die bij jouw auto past

In Nederland worden autoverzekeringen in drie varianten aangeboden; een WA-verzekering, verplicht voor iedere weggebruiker, een WA-verzekering met beperkt casco en een All Risk autoverzekering. Verschillende factoren bepalen welke van deze drie verzekeringen de meest interessante optie voor je is. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van je auto, de mate waarin je deze gebruikt en de mate waarin je er afhankelijk van bent. Mogelijk heb je naast de auto een tweede auto tot je beschikking, waardoor het (tijdelijk) wegvallen van een auto niet direct tot problemen leidt. In dit artikel lees je meer over het kiezen van een autoverzekering. 

Tip: maak gebruik van een online vergelijkingstool om bijvoorbeeld een autoverzekering van Allianz Direct te kunnen vergelijken met die van andere verzekeringsmaatschappijen. 

Leeftijd van een auto bepalend voor type verzekering 
Oudere occasions worden over het algemeen niet All Risk verzekerd. De hoge premie van een dergelijke autoverzekering weegt niet op tegen de restwaarde van het voertuig. Een WA-verzekering is vaak voldoende bij auto’s ouder dan 12 jaar. Schade aan anderen wordt hierbij vergoed, evenals dat je hulp krijgt bij schade. Bij auto’s met een leeftijd tussen de 6 en 12 jaar kun je een WA-verzekering met beperkt casco overwegen. Deze verzekering dekt niet alleen schade aan andermans voertuig; ook schade aan je eigen auto wordt in sommige gevallen gedekt. Denk bijvoorbeeld aan schade als gevolg van brand, schade door een inbraak of diefstal van het voertuig, schade door storm, enzovoorts. 

All Risk autoverzekering voor jongere voertuigen 
Bij jonge voertuigen is een All Risk autoverzekering de meest populaire optie; nagenoeg elke vorm van schade aan je eigen auto en die van anderen wordt door deze verzekering gedekt. Naast de schade die al gedekt wordt door een WA-verzekering met beperkt casco, gaat het hierbij bijvoorbeeld ook om de schade bij een aanrijding die je zelf veroorzaakt hebt. Normaliter wordt hierbij uitsluitend schade aan andermans voertuig vergoed; met een All Risk autoverzekering geldt dat ook voor de schade aan je eigen auto. 

Aanvullende verzekeringen voor je auto
Naast een WA-verzekering met beperkt of volledig casco, kun je verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk aan een inzittendenverzekering en een rechtsbijstandverzekering voor verkeerssituaties. Of het afsluiten ervan interessant is, hangt af van het gebruik van de auto. Een rechtsbijstandverzekering zorgt vaak voor onnodig hoge kosten, wanneer het voertuig maar weinig gebruikt wordt. Evenals dat een inzittendenverzekering niet loont, wanneer je auto vrijwel altijd in je eentje gebruikt.