Nevel Wild Ales brengt ode aan de aardbei

Aardbei-bier
Foto’s: Prestige

Het seizoen van de aardbei is weer begonnen. Om dat te vieren heeft Prestige Fruit een uniek bier laten ontwikkelen op basis van aardbeien. Het bier heet heel toepasselijk Kroon en is gebrouwen door Nevel Wild Ales uit Nijmegen.

Als het gaat om bier maken met daarin lekker veel zomerfruit dan is de kers natuurlijk favoriet. Vooral de Belgische kriekenlambiek is beroemd en geliefd. Fruitteler Prestige vroeg zich af of dit ook mogelijk was met aardbeien en riep de hulp in van de brouwers van Nevel. Zij zijn in de Nederlandse bierwereld toch wel een autoriteit als het aankomt op het brouwen met uitzonderlijke producten uit de natuur. Bier met aardbeien zou dan een fluitje van een cent moeten zijn.

Pleisters

Toch is dat niet het geval. Aardbeien zijn zelfs berucht onder brouwers, omdat er met dit fruit veel mis kan gaan. Hoe makkelijk de aardbei zich gedraagt in de keuken, zo lastig is hij in de brouwerij. Bierbrouwers die niet heel voorzichtig zijn, lopen de kans dat het bier niet naar heerlijk zomers fruit smaakt, maar naar pleisters. Dat is dus niet de bedoeling. Desondanks nam Nevel de uitdaging aan om met een echt goed aardbeienbier van eigen bodem te komen.

Persen

Na veel testen is gekozen voor het nieuwe en nog behoorlijk onbekende aardbeienras Zadira. Wie namelijk denkt dat alle aardbeien hetzelfde zijn heeft het mis. Juist bij aardbeien is het ras bepalend voor de smaak. Vraag er maar eens naar bij de groenteboer. Na selectie van het ras volgde bij Nevel ook nog de lastige taak om het sap goed uit de vrucht te krijgen. Een aardbei laat zich niet zomaar persen. Sap en vruchtvlees zijn lastig te scheiden. Voor elke liter bier is maar liefst 530 gram aardbeien gebruikt.

Gistcultuur

Nadat al deze obstakels waren genomen, is Nevel aan de slag gegaan met mout, tarwe, rogge, spelt, hop en Nevels eigen wilde gistcultuur. Na het brouwen heeft het bier ook nog op hout gerijpt. Het resultaat is een prachtig friszuur bier, waarin je heel mooi de typische smaak van aardbei herkent. Nevel Kroon heeft het meeste weg van een mooie geuze waarin het frisse van de aardbeien zich heel mooi laat combineren met het typische zuurtje dat we kennen van andere bieren van Nevel. Een geweldig geslaagd experiment.

Aardbei-bier