Shepard Fairey komt naar STRAAT

Shephard Fairey
Foto’s: STRAAT

Museum STRAAT in Amsterdam heeft een van de allergrootste namen in de wereld van de street art weten te strikken voor een expositie. Vanaf 13 augustus is het werk van Shepard Fairey te zien in de tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level.

In de tentoonstelling zijn meer dan 130 objecten van de kunstenaar te zien, een unicum voor Nederland. Vanaf 7 augustus is Fairey aanwezig bij het museum om ter plekke twee gloednieuwe werken te maken. Eentje komt op de zijgevel van het museum en de ander is voor de collectie in het museum. Dit is live door het publiek te volgen. Op 12 augustus opent de kunstenaar zelf de tentoonstelling.

Gezondheid van de planeet

Wie het werk van Shepard Fairey een beetje kent, weet dat hij zeer betrokken is bij maatschappelijke thema’s. In Printed Matters: Raise the Level zal het onder andere gaan over de gezondheid van onze planeet. De titel verwijst onder meer naar klimaatproblemen, de rol van fossiele brandstoffen en de stijging van de zeespiegel. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn nationalisme, xenofobie, oorlog, fake nieuws en de bedreiging van de democratie. Dit is dus overduidelijk kunst met een boodschap.

Shepard Fairey: ‘Ik hoop dat het publiek geïnspireerd raakt om aandacht te besteden aan deze kwesties en gaat handelen. Apathie wordt grotendeels gevoed door angst en gevoelens van machteloosheid, maar ik hoop dat mijn werk de kiem vormt voor het idee dat kunst een opwindende en vreugdevolle vorm van communicatie en activisme kan zijn, die zowel op gedurfde als subtiele wijze vormgeeft aan cultuur.’

Printed Matters: Raise the Level is te zien in de STRAAT Gallery, de galerieruimte in het STRAAT Museum. In de galerie vertelt STRAAT gerichte verhalen over de diversiteit en populariteit van de internationale street art en graffiti-cultuur. Tijdens de expositie zal er ook werk van Shepard Fairey te koop zijn.

Printed Matters: Raise the Level is te zien van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023.

Shephard Fairey
Raise the level
Shephard Fairey
Radical Peace Chaos, Version 2, 2023
Mixed Media (Stencil, Silkscreen, and Collage) on Paper
61 x 36 in. (154.9 x 91.4 cm)
Shephard Fairey
Geometric Poppy Pattern, Version 1, 2023
Mixed Media (Stencil, Silkscreen, and Collage) on Paper
52 x 38 in. (132.1 x 96.5 cm)
Shephard Fairey
HOPE