Nike gaat extreem met de Air Max Scorpion

Nike Air Max Scorpion
Foto’s: Nike

Het nieuwste lid van de Air Max-familie is een opvallende: de Nike Air Max Scorpion heeft een bijzondere zool met extra veel Air. Vanaf 5 oktober is de extreme sneaker te koop.

Als het gaat om comfort dan is meer vaak beter. Dat moeten ze ook bij Nike hebben gedacht want na lang onderzoek met onder andere data van atleten en nieuwe digitale technieken is er een geheel nieuwe zool gecreëerd. Dit is indirect het resultaat van de lockdowns tijdens de coronapandemie. Doordat medewerkers van Nike verplicht thuis moesten werken bedachten ze nieuwe manier om online en digitaal op afstand samen te werken. Na 18 maanden van onderzoek en samenwerking is de Nike Air Max Scorpion het resultaat.

VR

De belangrijkste techniek die de medewerkers van Nike gebruikten was Virtual Reality. Daarin werkte men met data van het Nike Sports Research Lab (NSRL) dat informatie bevatte over morfologie en anatomie plus data over drukpunten bij de voeten van atleten. Finite Element Analysis (FEA) zorgde ervoor dat de prototypes op zo realistisch mogelijke wijze getest konden worden zonder daarbij steeds fysieke exemplaren van de schoen te hoeven maken.

Dit nieuwe ontwerpproces zorgde ook dat er veel sneller gewerkt kon worden. Er hoefde immers niet te worden gewacht op de productie van tastbare testmodellen en tests met echte personen. Normaal gesproken duurt het testen van een enkel prototype 8 weken. Nu konden meerdere modellen tegelijk worden getest in een periode van 5 weken.

Geometrie

Mede hierdoor heeft de Nike Air Max Scorpion een extreem uiterlijk die na onderzoek en ontwerp op traditionele wijze waarschijnlijk nooit het daglicht had gezien. Neem nu bijvoorbeeld het feit dat bij elke schoenmaat de zool net even anders is opgebouwd voor optimaal comfort. In plaats van gewone units met lucht zoals bij de voorgaande modellen uit de Air Max-serie is er nu nagedacht over complexe geometrische vormen die het drager van de schoen het gevoel geven dat ze echt op lucht lopen.

Naast het ontwerpen van de zool is er ook veel aandacht geweest voor de overgang van zool naar het bovenwerk van de schoen en het gebruik van materiaal. De schoen is van Flyknit maar dan wel op een geheel nieuwe manier opgebouwd waardoor het textiel sterk is en toch zacht aanvoelt. Wij kunnen niet wachten tot we deze Scorpion aan onze voeten kunnen ervaren. Hopelijk zijn de Air-units zelf ook sterker en duurzamer, want dat is tot op heden dé zwakke plek geweest van dit soort sneakers van Nike.

Nike Air Max Scorpion

Nike Air Max Scorpion

Nike Air Max Scorpion

Nike Air Max Scorpion

Nike Air Max Scorpion

Nike Air Max Scorpion