Plantaardige kazen van Willicroft

Willicroft
Tosti bouwen met Young Dutch

Wij zijn echte kaasliefhebbers. Van zachte stinkkaas tot blauwader en van roodkorst tot harde kaas, het maakt niet uit. De laatste tijd krijgen we echter steeds meer moeite met de impact die het eten van kaas heeft op dier & milieu. In onze zoektocht naar plantaardige alternatieven kwamen we uit bij vegan kaasmerk Willicroft.

Anders dan de naam van deze website doet vermoeden, zijn we hier op de redactie allemaal vegetariër. Al jaren laten we vlees en vis staan. Ook consumeren we vrijwel geen producten als yoghurt, melk of eieren meer. Maar kaas blijkt in praktijk moelijker vaarwel te zeggen. Van een mooie kaasplank of een simpele boterham met kaas worden we stiekem toch erg blij.

Het probleem is echter dat de klimaatimpact van kaas vrij hoog is. Zo kost het ongeveer 10 liter koeienmelk om 1 kilo kaas te produceren. Ook hebben koeien veel land nodig en wordt de soja voor hun voer vaak van ver geïmporteerd. Bovendien staat zuivel, naast rund- en lamsvlees, in de top drie van de voedseltypen die de meeste CO2 uitstoten. Maar wat als je je, zoals wij, echt geen leven zonder kaas kunt voorstellen? Voor deze mensen biedt Willicroft een goede oplossing: zij maken duurzame, plantaardige kaas voor echte kaasliefhebbers.

Smakelijk alternatief voor kaas

Toen Brad Vanstone, oprichter van Willicroft, besloot een voornamelijk plantaardig dieet te gaan eten, kon hij veel lekkere alternatieven vinden voor vlees, vis en melk. Het enige wat hij écht miste was kaas (hetzelfde als onze zoektocht dus). Omdat hij de meeste plantaardige kazen teleurstellend vond qua smaak begon hij te experimenteren met het maken van plantaardige kaas in zijn eigen keuken en legde zo de basis voor Willicroft.

Om de smaak van normale kaas te evenaren werkt Willicroft met ingrediënten zoals witte bonen. Met de productie van bonen wordt veel minder CO2 uitgestoten en minder water verbruikt. Bovendien zijn ze rijk aan proteïne en onttrekken ze stikstof aan de bodem. Qua voedingswaarde lijken witte bonen op melk, waardoor ze een zuivelachtige textuur krijgen als je ze fijnmaalt. Van de gemalen bonen maakt Willicroft een melk, waarop ze vervolgens eeuwenoude kaastechnieken toepassen.

Mooi assortiment

Het Willicroft assortiment bestaat uit Greek White, een alternatief voor feta, Italian Aged, een alternatief voor Parmezaanse kaas, Original Sauce, een alternatief voor kaassaus, Original Fondue, een alternatief voor de traditionele kaasfondue en – als nieuwste toevoeging – Young Dutch, een alternatief voor Goudse kaas. Allemaal even lekker als het origineel, maar dan met zes keer minder CO2-uitstoot.

Wat vinden wij ervan?

Als we zo eens rondkijken op internet zijn we niet de enige personen die het lastig vinden om kaas vaarwel te zeggen. Het is een smaakvol product dat gewoon overal goed bij past. Tijdens onze zoektocht naar een goed alternatief hebben we best veel geproefd, maar meestal zijn plantaardige kazen gewoon niet lekker. Soms hebben ze een rare nasmaak, een vreemde geur of juist een gekke structuur. Ook zijn veel van deze ‘kazen’ gemaakt op basis van geharde kokosolie en dat proef je er soms toch doorheen. Daarnaast smelten ze allemaal niet even goed.

Gelukkig hebben we Willicroft ontdekt. Hun producten zijn bijzonder smaakvol en komen in de buurt van kaas. Zo maakten we een heerlijke salade met Greek White, olijven, komkommer, tomaten en ui. Verder strooiden we Italian Aged over onze pasta en bouwden we een tosti met Young Dutch. Ook deden we Original Fondue in zo’n knapperig rond brood en maakten we mac & cheese met Original Sauce. Allemaal fijne recepten waar je normaal gesproken dus kiest voor kaas. Het blijft natuurlijk ook een kwestie van mindset, maar Willicroft zou wel eens het merk kunnen zijn waardoor we voor compleet plantaardig gaan.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek de Willicroft store in Amsterdam (Spiegelgracht 30) of bestel online via www.willicroft.com.

Willicroft
Pizza met Young Dutch
Willicroft
Oprichter Brad Vanstone maakt fondue
Willicroft
Griekse fetasalade met Greek White
Willicroft
Kaasdip met Original Sauce
Willicroft
Pizza met asperges en Italian Aged
Willicroft
In het Amsterdamse straatbeeld
Willicroft
Voor ieder wat wils