Pompejus is een uitkijktoren van RO&AD Architecten

Pompejus
Foto’s: Katja Effting

In het Brabantse Halsteren vind je het Fort de Roovere, een onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. RO&AD Architecten bouwde een moderne toren in het fort waardoor bezoekers onder andere kunnen genieten van een prachtig uitzicht.

We schrijven bewust onder andere, want de toren doet ook dienst als informatiecentrum en openluchttheater. Je kunt hier dus met recht spreken van een multifunctioneel gebouw. Doordat één kant van de toren geheel open is, kunnen de trappen ook gebruikt worden als tribune met ruimte voor 225 mensen.

3D-model

Bijzonder is dat er tijdens het ontwerpen geen bouwtekeningen zijn gebruikt, maar een 3D-model. Voordeel hiervan is dat er redelijk simpel een bestelling geplaatst kon worden bij de hout- en staalleveranciers. Deze bezorgden de onderdelen in pakketten die doen denken aan die van een reusachtige IKEA-kast.

De 25 meter hoge toren draagt de naam Pompejus, een verwijzing naar de eerste commandant van het fort, Pompejus de Roovere. Doordat het gebouw op een wal van het fort staat, is de totale hoogte 34 meter. Hierdoor heb je een uitzicht over de gehele waterlinie.

Pompejus

Pompejus

Pompejus

Pompejus

Pompejus

Pompejus

Pompejus

Pompejus

Pompejus