Recensie: Bert Wagendorp – Een zaterdagmiddag

Bert Wagendorp - Een Zaterdagmiddag

Op 24 februari 1945 vielen er bommen op het stadje Groenlo in de Achterhoek. Tijdens deze actie kwamen meerdere mensen om het leven. Journalist en schrijver Bert Wagendorp geeft een van de slachtoffers een naam en gezicht in het boek Een zaterdagmiddag.

Het boek telt maar 80 bladzijden, maar het verhaal is er een die minstens zo veel indruk maakt als bij een boek dat 10 keer zo dik is. Het draait allemaal om een broer en zus die op die bewuste zaterdagmiddag in februari 45 een boodschap moeten doen en een brief moeten ophalen. Door het noodlot (of is het nieuwsgierigheid) komt een van de twee om het leven als Engelse bommenwerpers hun ballast lozen boven gebied waarvan ze denken dat het nog bij Duitsland hoort.

Gevoel voor detail

In Een zaterdagmiddag lees je niet alleen over de gebeurtenissen van die dag, maar ook wat er aan vooraf ging en wat er daarna gebeurde binnen de familie van het slachtoffer. Dit gebeurd met zoveel intimiteit en gevoel voor detail dat het op mij sterk overkomt als grotendeels autobiografisch. Bert Wagendorp is immers geboren in hetzelfde Groenlo.

Bert Wagendorp toont met die boek dat hij een zeer veelzijdig schrijver is die over veel meer kan schrijven dan over sport (een hokje waar velen hem in plaatsen). Een zaterdagmiddag is verschenen in een mooi gebonden uitgave met illustraties van Ien van Laanen.