Recensie: Jaron Beekes – Epstein, het brein achter The Beatles

boekcover

Je zou zeggen dat alles over The Beatles nu wel bekend zou zijn, maar toch weet Jaron Beekes het verhaal over de beroemdste popgroep ooit vanuit een uniek perspectief te vertellen.

Hoofdrolspeler in zijn graphic novel is Brian Epstein, ooit manager van de Fab Four. Het boek vertelt op chronologische wijze het levensverhaal van Epstein. Van zijn jeugd tot zijn tragische einde. Epstein bleek iemand te zijn die zich moeilijk thuis voelde bij anderen. Factoren die daarbij doorslaggevend zijn is het joodse milieu waarin hij opgroeit en zijn homoseksualiteit. Epstein blijkt wel een neus voor commercie te hebben. dat blijkt in eerste instantie uit de goedlopende platenzaak die hij runt, maar al snel neemt hij de veelbelovende Beatles onder zijn hoede. Epstein is vooral goed in het regelen van lucratieve tours en concerten. Iets dat de band juist steeds vaker gaat tegenstaan. Als The Beatles besluiten nooit meer op te treden, gaat het volkomen mis met Brian Epstein.

Relatie met John Lennon

Het is mooi hoe alle elementen van het bekende verhaal vanaf de zijlijn worden bekeken, maar wat vooral opvalt aan dit boek is hoe belangrijk de rol van Brian Epstein is geweest voor het succes van The Beatles. De kans is groot dat we zonder Epstein nooit van de band hadden gehoord. Wat ook interessant aan dit boek is, is de suggestie die Beekes schetst over een vermeende homoseksuele relatie tussen John Lennon en Brian Epstein.

Jaron Beekes is niet alleen een heel goede verteller, maar  natuurlijk ook tekenaar. Hij heeft een mooie, klassieke tekenstijl die goed past bij de tijd en sfeer van het verhaal. Zonder al te veel details te gebruiken weet hij de beroemde hoofdpersonen treffend weer te geven. Beeld en tekst zijn dus beiden dik in orde in dit boek. Een must voor Beatles-fans en een aanrader voor de liefhebber van een goed verhaal of een mooi getekend boek.