Recensie: Locke

tom hardy in de auto

In de film Locke draait het om een man die een radicale keuze maakt en de gevolgen draagt die zoiets met zich meebrengt.

Het is lastig om een film (of boek) te recenseren zonder daarbij te veel weg te geven over het verhaal en de plotwendingen. Bij de film Locke van regisseur Steven Knight is dat helemaal lastig omdat deze het helemaal van de verhaallijn moet hebben. Toch ga ik proberen je enthousiast te maken voor deze film zonder te veel weg te geven. Ik ben van mening dat deze geweldige film nog beter is als je zo min mogelijk weet.

Telefoongesprekken

In de film speelt acteur Tom Hardy de rol van Ivan Locke, een voorman bij een enorm bouwproject. Als hij ’s avonds in zijn auto stapt en wegrijdt van de bouwplaats is die auto het enige dat je de rest van de film ziet. Anderhalf uur lang zie je Locke in zijn auto en hoor je hem het ene na het andere telefoongesprek voeren. Door deze gesprekken met verschillende personages komt het verhaal langzaam tot bloei.

Ivan Locke blijkt in het verleden iets te hebben gedaan waar hij nu de verantwoordelijkheid voor wil dragen. Zeker als je merkt wat hij in een nog verder verleden heeft meegemaakt. Tegelijkertijd is er grote stress op het werk vanwege een zeer belangrijke klus de volgende ochtend. Ivan Locke moet hierbij een zeer lastige keuze nemen. Wat krijgt prioriteit en voor welke zaken moet hij zijn verantwoordelijkheid nemen.

Ondanks dat je niets anders ziet dan Ivan Locke, het dashboard van zijn auto of af en toe een kort shot van de weg is de film zeer boeiend. Het script ziet knap in elkaar en de emoties van de (stem)acteurs zijn grotendeels herkenbaar of anders goed voor te stellen. Maar vooral laat Tom Hardy zien dat hij een geweldige acteur is. Dit is een heel andere rol dan zijn beroemde vertolking van bad guy Bane in de laatste Batman. In Locke moet hij met beperkte middelen de film helemaal in zijn eentje dragen. Het feit dat voor mij de anderhalf uur van de film voorbij vlogen en dat ik zelf dingen waarschijnlijk anders had aangepakt dan Ivan Locke, maar toch veel sympathie en vooral begrip voor hem voel, maakt dat Locke een van de interessantste films van dit jaar is.