Recensie: Magnus

Magnus is wereldkampioen

Magnus Carlsen is de huidige wereldkampioen schaken en ook één van de beste spelers ooit. In de documentaire Magnus krijg je een mooie inkijk in het leven van deze geniale Noor.

Als kind was Magnus duidelijk al anders dan andere kinderen. Oude beelden uit het filmarchief van de familie Carlsen laten zien dat hij op jonge leeftijd al beschikt over een zeer goed stel hersenen. Als Magnus de schaaksport ontdekt, gaat de ontwikkeling hard. Als hij op zijn 13de al wedstrijd na wedstrijd wint, besluit hij wereldkampioen te willen worden. Iets wat hem uiteindelijk ook gaat lukken, maar niet zonder slag of stoot.

Donald Duck

De weg richting de top gaat razendsnel, maar die laatste stappen zijn loodzwaar. Vooral met de druk tijdens belangrijke toernooien kan hij slecht omgaan. Gelukkig is er altijd familie om hem te steunen of hem te voorzien van een Donald Duck. Want pas als Magnus Carlsen zich kan ontspannen is hij op zijn best. Geniaal zijn hoeft niet te betekenen dat je ook altijd op je best bent.

In deze documentaire krijg je een mooi beeld van hoe een ogenschijnlijk doodnormale jongen uit Noorwegen de beste schaker ter wereld kan worden. Simpelweg omdat hij aan niets anders dan schaken kan denken. Kenmerkend hiervoor is een fragment waarin een interviewer vraagt of hij tijdens het interview ook aan schaken denkt en Magnus als antwoord geeft dat hij ‘alleen maar een paar oude partijen aan het analyseren is’. Magnus geeft een mooi beeld van het leven van een genie. Een dikke aanrader, ook als je nog nooit een potje schaak hebt gespeeld.