10 hiphop-documentaires die je online kunt bekijken

hiphop

Over hiphop en de geschiedenis van dit genre zijn heel veel verhalen te vertellen. Een aantal daarvan zijn verwerkt tot mooie documentaires waarvan er flink wat online te bekijken zijn. Hier vind je er 10 op een rij.

Je hoeft niet altijd je televisie of Netflix aan te zetten om een goede documentaire te vinden. Op YouTube is er ook een groot aanbod. Via Chromecast, een app op je spelcomputer of Apple TV kun je deze docu’s ook op je televisiescherm bekijken.

Founding Fathers: The Untold Story Of Hip Hop

In deze documentaire gaan ze terug naar de bron. In de tijd dat de eerste DJ’s begonnen te experimenteren met hun draaitafels en alleen de breaks uit bepaalde platen gebruikten om een geheel nieuw genre te creëren.

Style Wars

Hiphop is meer dan alleen rapmuziek. De andere pijlers van deze cultuur zijn onder andere graffiti en breakdancing. In Style Wars uit 1983 komen ze allemaal aan bod.

Hip Hop: Beyond Beats & Rhymes

De meeste rappers zijn man en hun teksten zijn vaak ook behoorlijk macho, gewelddadig en grofgebekt. De makers van deze documentaire onderzoeken de relatie tussen hiphop en gender, huidskleur en criminaliteit. Met interviews met onder andere Busta Rhymes, Chuck D, Jadakiss en Mos Def.

Planet Rock: The Story Of Hip Hop And The Crack Generation

Ook deze documentaire belicht de relatie tussen criminaliteit en hiphop en dan het drugs dealen in het bijzonder. Leden van de Wu-Tang Clan, Cypress Hill en Snoop Dogg vertellen openhartig over hun verleden en waarom dealers en rappers zoveel met elkaar gemeen hebben. De voice-over is van Ice Cube.

The Show

Deze documentaire laat zien hoe hiphop in 1995 was. Verwacht veel livemuziek en bijzondere interviews. Onder andere een dubbelinterview met Biggie en de Wu-Tang Clan over wat nu de beste weed is. Ook mooi is de scene waarin Russell Simmons een bezoek brengt aan Slick Rick in de gevangenis.

40 Years Of Hip-Hop

Deze is wat recenter: 2013. KRS-One, een van de beste rappers ooit, blikt terug op 40 jaar hiphopgeschiedenis.

The Art Of 16 Bars

De meeste coupletten in een hiphoptrack zijn 16 regels (oftewel 16 bars) lang. Binnen dat kader heeft de rapper artistieke vrijheid. In deze documentaire vertellen onder andere Mobb Deep, 50 Cent, RZA, Jay-Z, Nas en Killer Mike over hun creativiteit. Ook zie je freestyles van Guru, KRS-One en een heel erg jonge Kanye West.

Beef

Rap is vooral een machowereld en daar hoort dus ook haantjesgedrag bij. Veel rappers vechten het uit met een disstrack om zo de ander creatief te lijf te gaan, maar helaas is er ook fysiek geweld. Deze documentaire blikt terug op enkele beruchte ruzies in de hiphop.

Public Enemy: Prophets Of Rage

Public Enemy heeft de hiphop voorgoed veranderd. Deze groep dacht na over elk onderdeel van hun presentatie: knap geproduceerde tracks, sterk politieke teksten en een militant uiterlijk. In deze documentaire van de BBC kom je alles te weten over hoe Public Enemy te werk ging. Mooi detail is dat Prophets of Rage nu de naam is van de supergroep met leden van Public Enemy en Rage Against the Machine.

Skepta: Top Boy

In 2016 komt de meest energieke en vernieuwende hiphop uit Engeland. En de grootste naam in die scene is die van Skepta.