Recensie: Riders of Justice

Riders of Justice

Wraak is een belangrijk thema in actiefilms. De Deense film Riders of Justice geeft een bizarre en tevens menselijke draai aan dit thema. De combinatie van geweld, humor, liefde en emoties maken het de meest bijzondere film die op dit moment in de bioscoop te zien is.

Centrale figuur in de film is Markus (Mads Mikkelsen), een Afghanistan-veteraan die zijn vrouw verliest bij een aanslag in de metro van Kopenhagen. Bij dat ‘ongeluk’ komt ook een belangrijke getuige in een strafzaak tegen een motorbende om. Twee computernerds zijn van mening dat het geen ongeluk is maar een opgezette actie. Zij melden zich daarom bij Markus om hun vermoeden met hem te delen.

Bij het onwaarschijnlijke drietal voegt zich ook nog een soort van vriend van de twee nerds. Samen vormen ze de Riders of Justice en zijn ze vastbesloten om de waarheid boven water te krijgen. Tijdens de eerste onderzoeken en bezoekjes aan verdachten blijken de verschillende leden van dit gelegenheidsteam andere opvattingen te hebben over hoe je dit nu allemaal aanpakt. Markus kiest al snel voor geweld, bruut geweld.

Wraak

Deze heftige acties van Markus komen vaak uit het niets en zorgen dat de film op briljante wijze balanceert tussen humor en geweld. Intussen raken ook de dochter van Markus en haar vriendje betrokken bij deze unieke zoektocht naar de waarheid. En dan heb je ook nog de in het nauw gedreven leden van de motorbende die zinnen op wraak.

De combinatie van de aandoenlijke personages die ieder met hun eigen problemen worstelen (ook Markus), het geweld, de zwarte humor en het warme gevoel van vriendschap zijn door regisseur Anders Thomas Jensen op fantastische wijze met elkaar gecombineerd tot een film die de liefhebbers van het werk van Tarantino en de Coen Brothers zeker zullen waarderen.

Riders of Justice

Riders of Justice