Dineren in het restaurant van de Vegetarische Slager

dineren bij de Vegetarische Slager
Zweedse rol en Visvrije viskoekjes

Het is geen grap! Sinds 1 april heeft de Vegetarische Slager een eigen restaurant in Den Haag. Wij gingen tijdens de openingsavond op bezoek bij De Vleesch Lobby en genoten daar van een aantal vleesloze klassiekers.

Wie regelmatig in Den Haag komt, weet dat de Vegetarische Slager daar een paar jaar lang een conceptstore aan het Spui had zitten. Hier kon je niet alleen terecht voor de artikelen die je wellicht kent uit de supermarkt, maar het was ook mogelijk om lunch af te halen of kant en klare maaltijden voor ’s avonds mee te nemen. Een creatief team in de keuken maakte daar heerlijk eten met de producten van de bekende vegaslager als basis.

Schnitzelgate

Helaas moest men het pand aan het Spui verlaten vanwege een radicale renovatie van het huizenblok. Daarom ging de Vegetarische Slager op zoek naar iets nieuws en iets anders. Sinds 1 april vind je daarom aan de mooie Hooikade het restaurant De Vleesch Lobby. De naam is natuurlijk met een dikke knipoog en verwijst onder andere naar de hak die de vleesindustrie, met behulp van de NVWA, de Vegetarische Slager probeerde te zetten.

Mede dankzij de hulp van social media en de pers bereikte men juist het averechtse effect en won de slager aan naamsbekendheid. Een nieuwe mijlpaal in het succesverhaal van deze vleesloze slager is de opening van een eigen restaurant. Wij waren heel benieuwd, dus gingen we op eerste paasdag naar Den Haag voor een vegetarische culinaire ervaring.

Diner, lunch of borrel

De dinerkaart (je kunt hier namelijk ook terecht voor lunch en borrel) bestaat uit 13 kleine gerechten waarvan je er per persoon 2 of 3 kiest. Bij een flink aantal gerechten is het heel makkelijk om te delen met je tafelgenoten, zodat je heel veel kunt proeven. Wij begonnen met de Vietnamese loempia met een klassieke Nuoc Cham-dip. De vulling bestond onder andere uit visvrije gamba en vegetarische kip.

Daarna volgden viskoekjes met visvrije tonijn plus twee soorten dips en de geniale Zweedse rol (deze is echt een aanrader). Dit is een Nordic variant op sushi, met gerookte visvrije makreel, rode biet, mierikswortel en dille. Heel erg lekker ook voor mensen die nog wel regelmatig vis of vlees eten. Ook voor deze doelgroep valt genoeg te genieten in De Vleesch Lobby.

dineren bij de Vegetarische Slager
Paella en Patatje Stoofvlees

Twee wat grotere gerechten vormden het hoofdgerecht. We kozen in dit geval voor het Patatje Stoofvleesch en de paella van parelgort met gebakken vegetarische chorizo. Deze chorizo is nog niet te koop in de winkel, maar dus al wel te proeven in dit restaurant. Het patatje had weinig met reguliere patat te maken, want van de aardappel was een puree gemaakt. Deze smaakte heel lekker, maar voor iemand die trek heeft in een portie friet kan het wellicht een teleurstelling zijn. Het stoofvlees maakt dan wel alles goed, want deze is bijna niet van echt te onderscheiden en enorm lekker.

Zelfs als dessert kun je iets met de producten van de slager bestellen. Ik koos voor de banaan met vegetarische bacon, koek en ijs. Mijn tafelgenoot had een variant op de Snickers, die zowel luxe als vegan was. Afsluiten deden we geheel in stijl met een cappuccino waarbij er keuze was tussen havermelk, sojamelk, amandelmelk en kokosmelk.

De Vleesch Lobby is een geslaagd experiment waarin de keukenbrigade kan laten zien wat er allemaal mogelijk is met de producten van de meest inventieve slager ter wereld. We hebben nog lang niet alles op de kaart geproefd, maar zouden dat wel willen. Dus we komen snel eens terug. Het feit dat alle gerechten scherp geprijsd zijn, maakt dat een makkelijke beslissing. Het duurste op de kaart zijn de paella en het stoofvlees voor 14 euro.