Ron Mueck houdt je een spiegel voor in Voorlinden

Ron Mueck in Museum Voorlinden

Tot en met 17 november 2024 kun je in Museum Voorlinden in Wassenaar genieten van de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de Australische kunstenaar Ron Mueck. In totaal heeft Mueck tot op heden slechts 48 werken gemaakt, hiervan zijn er 15 te zien in Voorlinden. Dat maakt deze expositie dus extra belangrijk.

In de vaste collectie van Voorlinden is natuurlijk al een bijzonder mooi werk van Ron Mueck te zien. Het is echt bijzonder dat het bekende, uitvergrote echtpaar onder de parasol gezelschap heeft gekregen. Er zijn meerdere mensfiguren te zien in min of meer dezelfde stijl als ‘Couple under an Umbrella’, maar de tentoonstelling laat verder nog zien dat het oeuvre van Mueck uitgebreider is dan alleen mensachtige sculpturen.

In de eerste zalen maken we kennis met een flink aantal bijzondere types. Deze mensen zijn veel groter of juist kleiner dan normaal, maar zitten wel vol met zeer levensechte details. Sta je oog in oog met een van deze personages, dan merk je al snel dat dat iets met je doet. Ron Mueck houdt je hier een spiegel voor. Zijn we niet allen willekeurige mensen, maar tegelijkertijd ook volstrekt uniek? En hoe reageer jij op de omgeving?

Kwetsbaar

De mensen die Mueck toont, zijn vaak naakt of op andere manieren heel kwetsbaar. Dat zie je vaak als eerste in de blik, maar het blijkt ook uit andere details. Zo zie je dat de gigantische ‘Wild Man’ een geschrokken blik in zijn ogen heeft, maar ook met zijn handen de stoel waarop hij zit stevig vastpakt. Op geniale wijze zie jij bij die handen heel mooi de angstige kramp en die invloed die dat heeft op de kleur en structuur van de huid.

Verderop sta je plots oog in oog met een groep honden, uitgevoerd in een zeer donkere tint zwart. De pose van de voorste hond straalt agressie uit, maar als je dichterbij komt, merk je dat er iets verandert aan die pose. Plots zie je dat die andere twee honden helemaal niet zo agressief zijn, maar eerder nieuwsgierig. Dit recente werk laat een nieuwe koers in het werk van Ron Mueck zien.

Memento mori

In de volgende zaal is het meest spectaculaire werk van de expositie te zien. Een grote ruimte is gevuld met 100 gigantische schedels die lukraak opgestapeld liggen. Als bezoeker moet je je een weg banen door een labyrint van schedels van 1 bij 1 meter groot. Dit is het klassieke Vanitas in een modern en confronterend jasje. Memento mori.

In de tuinzaal van het museum is de sfeer juist weer sereen, maar of dat ook echt zo is valt nog te bezien. In een gigantisch bed, met uitzicht op de prachtige tuin van Piet Oudolf, ligt een vrouw. Ze is wakker en ze lijkt zich zorgen te maken. Waarover denkt ze na? En doet de aanblik van dit tafereel iets met jou? Iedereen ligt wel eens wakker om te piekeren, om bij te komen van een rare droom of om vooruit te blikken op een spannende dag.

Kip

Vergeet niet om in dit deel van het museum langs het stel onder de parasol langs te gaan, voordat de route van de expositie je meeneemt naar een ander deel van Voorlinden. Hier zien we nog een aantal hyperrealistische sculpturen. In dit geval zijn het niet alleen mensen die we zien, maar wordt er ook een kip getoond die zo te zien middenin het proces van de slacht zit. Erg confronterend, maar wel iets om over na te denken. Zeker als je zelf regelmatig kip eet. Ook hier houdt Ron Mueck je weer zijn bijzondere spiegel voor.

Let op: Voorlinden werkt bij deze expositie met tickets met een starttijd. Het reserveren van zo’n ticket is verplicht. Daarnaast is de ticketprijs iets hoger dan normaal omdat de expositie erg kostbaar (en uniek) is.

Ron Mueck in Museum Voorlinden

Ron Mueck in Museum Voorlinden

Ron Mueck in Museum Voorlinden

Ron Mueck in Museum Voorlinden

Ron Mueck in Museum Voorlinden

Ron Mueck in Museum Voorlinden