Sani Gourmet: sterrenchefs in Grieks luxeresort

Sani Gourmet 2025

Als we op reis zijn, proberen we altijd een goed lokaal restaurant mee te pakken. Soms is dat een beroemd restaurant met één of meerdere Michelinsterren, maar het kan ook een plek zijn waar ze een iconisch gerecht serveren of heel goed zijn in Napolitaanse pizza. Bij het luxe Sani Resort in Griekenland maken ze het voor liefhebbers van goed eten makkelijk met het evenement Sani Gourmet.

Tijdens Sani Gourmet, wat dit jaar van 11 juli tot 22 augustus loopt, worden gerenommeerde chefs uitgenodigd om te komen koken. Elke chef zal een bijzonder menu samenstellen waarin de eigen signatuur en de lokale culinaire tradities uit Griekenland samenkomen. Dit alles zal worden aangevuld met een prachtige selectie wijnen, waarbij ook weer een focus zal zijn op zowel Griekse als internationale wijnhuizen. De line-up van sterrenchefs kun je hieronder bekijken.

11 juli: Yannick Alléno

Yannick Alléno

De eerste naam is al direct eentje om U tegen te zeggen. Yannick Alléno is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 17 Michelinsterren verdeeld over 19 restaurants. Le Meurice, Alléno Paris en Le 1947 zijn daarvan de bekendste en meest geroemde. Alléno blinkt uit in zijn herinterpretaties van de klassiek Franse keuken en is vooral erg goed in het maken van extreem goede sauzen. Ook is hij bekend vanwege zijn “conciergerie de table”, waarbij de gerechten hyperpersoonlijk zijn. Signature gerechten zijn onder meer wilde zeebaars in zuringbouillon en een kaassoufflé met selderij-extract.

25 juli: Gaggan Anand

Gaggan Anand

Als je in Bangkok bent, moet je absoluut een bezoek brengen aan Gaggan, wat al vijf keer is uitgeroepen tot beste restaurant van Azië. Gaggan Anand geeft in zijn restaurant een spectaculaire draai aan de rijke Indiase keuken door onder andere moleculaire technieken in te zetten en combinaties te maken met Japanse gerechten en ingrediënten. Gevoel voor theater heeft hij ook. Zo hebben de gerechten geen reguliere namen, maar emoji’s en zijn er gangen waarbij je het eten van het bord moet likken.

1 augustus: Virgilio Martínez

Virgilio Martínez

Wie de culinaire trends volgt, weet dat Peru al een paar jaar the place to be is. Sani Gourmet haalt het beste van Peru naar Griekenland met de komst van Virgilio Martínez. Zijn restaurant Central in Lima is in 2023 verkozen tot beste ter wereld. Heel interessant is de manier waarop zijn tasting menu zich ontvouwt: gebaseerd op hoogtelijnen en daarmee een eerbetoon aan de diversiteit van Peru.

8 augustus: Daniel Boulud

Daniel Boulud

Daniel Boulud bracht de verfijnde Franse keuken naar de Verenigde Staten en zorgde zo voor een culinaire revolutie in dat land. Zijn restaurant Daniel in New York City is inmiddels al jaren een begrip in de wereld van fine dining. Zodoende viel Boulud al regelmatig in de prijzen bij de James Beard Foundation Awards, de belangrijkste culinaire awards in de VS.

22 augustus: Emma Bengtsson

Emma Bengtsson

Last but not least is er Emma Bengtsson. Deze Zweedse chef liet New York kennismaken met de Nordic Cuisine in restaurant Aquavit. Oorspronkelijk opgeleid als patissier, staat ze voor duurzaamheid, lokale producten en minimalistische technieken zoals pekelen en fermenteren. Signature gerechten zijn onder meer kabeljauw met mosselschuim en eend gelakt met rode biet.

De diners van Sani Gourmet 2025 vinden elke vrijdag plaats om 20:00 uur in restaurant Elia in Porto Sani. Voor reserveringen en het volledige programma kijk je op: https://sani-resort.com/festivals. Buiten het festival om valt er trouwens ook genoeg culinair te genieten op het Sani Resort, waarin totaal 27 restaurants en 13 bars zijn te vinden.

Sani Resort Katsu Restaurant
Sani_Marina_2017