Smullen van kastanjes (weet wel even welke je moet hebben)

kastanjes

Boswachter zijn op de Veluwe moet in deze tijd van het jaar geweldig zijn. Terwijl de meeste mensen zich ergeren aan de grote hoeveelheden neerslag die deze maand uit de lucht komt vallen, attendeert een boswachter ons op de mooie kant van de herfst. Op kastanjes en hoe je de tamme soort kunt vinden en eten.

Op nu.nl geeft hij er uitgebreide uitleg over en dat willen we je hier ook niet onthouden. Tamme kastanjes zijn namelijk enorm lekker. Wilde kastanjes daarentegen zijn bitter en een beetje giftig. Die kun je dus maar beter niet in je rugzak of laptoptas mee naar huis nemen. Je kunt er zelfs misselijk van worden en flink wat buikpijn krijgen.

Tamme exemplaren zijn heerlijk

De tamme exemplaren daarentegen zijn heerlijk. Deze hebben een bolster die vol zit met stekels – dat hebben de wilde exemplaren niet – en zijn wat afgeplat, dus niet helemaal rond, zoals de wilde kastanje. En ze hebben een puntje met een pluimpje. Je herkent ze daarom goed.

Bergwerff kan het aanbevelen om kastanjes op de Veluwe te gaan rapen. Ook al is het er soms best druk. Er zijn er genoeg te vinden, die eenmaal bij thuiskomst klaargemaakt en gegeten kunnen worden. Je kunt ze rauw eten, maar ook poffen, koken of roosteren. Hoe je dat doet?

Kastanjes kunnen in de airfryer klaargemaakt

Haal ze met een handschoen uit je Cowboysbag (die stekels, weet je wel) en als je de bolsters eraf hebt, leg je ze op de bbq of een vuurtje. Ze kunnen ook in de oven of zelfs in de airfryer. Kerf van tevoren even de bovenkant in. Zet er een kruis met een scherp mesje. Na een minuut of vijftien zijn ze klaar. Dan springen ze open. Eet smakelijk.

Je kunt ze heerlijk met zout en boter eten, maar ook combineren in andere gerechten zoals met gegrilde groenten en blauwe kaas. Je kunt ze verwerken in muffins of combineren met spruitjes. En wat dacht je van pizza met champignons en kastanjes. Of risotto met kastanjes en paprika.

Smullen van kastanjesoep met bospaddestoelen

Kortom, er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Kastanjesoep met bospaddestoelen is een werkelijke herfstknaller. Dat maak je door de kastanjes te koken, een ui en prei te snipperen. Snijd vervolgens de kastanjes in kleine stukjes. Zorg dat je mooie paddestoelen hebt, borstel ze schoon en roer daar lente-ui in ringetjes doorheen.

Nadat je de ui en prei in olijfolie gefruit hebt, doe je de kastanjestukjes erbij en voeg je er kippenbouillon aan toe. Dertig minuten koken en kruiden met peper en zout. Nog even door een zeef en het is klaar. Voeg dan de paddestoelen en de lente-ui er aan toe. Smullen tijdens een kille herfstdag. Dan is die regen ook zo erg niet meer.