Kunstenaar Viktor Frešo exposeert in Wanrooij Gallery

Wanrooij Gallery - Viktor Freso
Viktor Frešo – Army of the Niemand

Vanaf 28 mei presenteert Wanrooij Gallery in Amsterdam het werk van de Slowaakse multimedia-kunstenaar Viktor Frešo. De solo-expositie HLAVA markeert een 10-jarige samenwerking. De galerie toont een kleurrijke selectie sculpturen, schilderijen en installaties.

Viktor Frešo geniet internationale bekendheid om zijn ‘Niemand’ sculptuur. De karakteristieke, kleine man met een buitenproportioneel figuur en een boze, arrogante expressie weerspiegelt de negatieve emoties en eigenschappen die mensen hun leven lang proberen weg te stoppen. De kunstenaar speelt met ‘Niemand’ in sculptuurvariaties en mixed media-installaties. Daarnaast figureert een rond hoofd in meerdere objecten, installaties en abstracte schilderijen.

Kritisch werk

De multimedia kunstenaar reflecteert met zijn atypische kunstwerken op de huidige samenleving en cultuur. Op een kritische, provocerende manier uit hij zijn minachting voor de kunstscene en haar processen, maar met een lichte, humoristische en speelse ondertoon. Hij combineert grootse gebaren met een ontwapenende, ironische nederigheid; met een korte interval tussen actie en reactie. Daarbij onthult hij ook donkere kanten van zijn ziel. Op innovatieve wijze maakt Frešo gebruik van materialen en progressieve technologie.

Over de kunstenaar

Viktor Frešo (Bratislava, 1974) volgde een opleiding aan de Academy of Fine Arts and Design in Bratislava en de Academy of Fine Arts in Praag. Hij behoort tot de meest opmerkelijke hedendaagse kunstenaars van voormalig Tsjecho-Slowakije. De kunstenaar exposeert in galeries in Europa en de Verenigde Staten. Zijn autonome werk is door Wanrooij Gallery gepresenteerd op kunstbeurzen als Art Miami, Art New York, KunstRAI in Amsterdam en SCOPE Basel en is opgenomen in de collecties van musea en een groot aantal private verzamelaars. Het indrukwekkend oeuvre van Frešo is in 2018 gebundeld in een omvangrijke monografie.

De solo-expositie HLAVA van Viktor Frešo is te zien van 28 mei tot en met 20 augustus 2022.

Wanrooij Gallery
KNSM-laan 301
Amsterdam

Wanrooij Gallery - Viktor Freso
Viktor Frešo – Overhead 1 2022 – Oil on Canvas – 150 x 140 cm
Wanrooij Gallery - Viktor Freso
Viktor Frešo – Angry Boy (azur) 2021 – Polyester – 135 x 50 x 60 cm
Wanrooij Gallery - Viktor Freso
Viktor Frešo – Overhead 7 2022 – Oil on Canvas – 150 x 140 cm
Wanrooij Gallery - Viktor Freso
Viktor Frešo – Gebulka 2017 – Polyester – 120 x 80 x 70 cm