Vincent Leroy experimenteert in het IJslandse landschap

Bij het werk van kunstenaar Vincent Leroy vervaagt regelmatig de scheidslijn tussen de gewone wereld en digitale kunst. Zijn meest recente werk toont een dialoog tussen het landschap op IJsland en een op de computer gemaakte installatie. En dat blijkt heel goed te werken.

De digitale werken worden door Vincent Leroy studies genoemd, maar zijn toch vaak op zichzelf staande werken. Naast tastbare sculpturen en installaties maakt Leroy steeds vaker digitale kunst. Door deze in een realistische omgeving te plaatsen, ga je als kijker twijfelen aan de echtheid. De kunst lijkt in dit geval echt te bestaan. Een mooie metafoor voor de hedendaagse maatschappij waarbij neppe beelden op bijvoorbeeld Instagram voor authentiek worden aangezien.

Hverir

De verwarrende factor bij de (studie voor de) installatie molecules is het unieke landschap van IJsland. Leroy plaatst het digitale werk ten midden van de solfataren (een soort slijkpoelen) in Hverir in het noorden van IJsland. Iedereen die wel eens op IJsland is geweest, herkent het landschap dat lijkt alsof je op een andere planeet bent. Voor een kunstenaar als Vincent Leroy is dit de ideale plek om een bijzondere installatie neer te zetten. molecules bestaat uit een flink aantal spiegelende bollen die op verschillende manieren ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Waarom de kunstenaar voor de naam molecules heeft gekozen is hierbij direct duidelijk.

Vincent Leroy - molecules
Afbeeldingen © Vincent Leroy Studio Paris

Vincent Leroy - molecules

Vincent Leroy - molecules

Vincent Leroy - molecules

Vincent Leroy - molecules

Vincent Leroy - molecules

Vincent Leroy - molecules