Wanneer draag je welke schoenen?

schoenen Waarschijnlijk heb je wel een paar lievelingsschoenen die je vaak draagt. En heb je ook speciale schoenen om op te sporten of te wandelen. Maar welke schoenen trek je nu aan naar een chique feest of een bruiloft met dresscode? Wij leggen het verschil uit.

Zo af en toe krijg je een uitnodiging in de brievenbus met daarin een gewenste dresscode. Of je hebt een chique feest van bijvoorbeeld je werk. Daar wil je er natuurlijk goed uitzien en niet uit de toon vallen. Dames hebben het vaak makkelijker, want een mooie jurk en een paar hoge hakken doen het bijna altijd goed, maar bij mannen zijn er subtielere verschillen. Zeker bij de keuze van heren schoenen moet je goed opletten. Het is slim om te investeren in schoenen die je bij zo’n gelegenheid kunt aantrekken.

Improviseren

Er zijn grofweg 6 verschillende dresscodes: casual, smart-casual, Tenue de Ville, cocktail, black tie, white tie. Hierbij is casual het meest relaxed en white tie het meest formeel. Bij casual kun je dus volop improviseren, maar bij white tie zijn de regels strak vastgelegd. Gelukkig zijn de wat makkelijkere dresscodes de meest voorkomende. Ook zie je altijd wel iemand die zich niet (helemaal) aan de dresscode houdt, maar uit respect voor degene die het feestje geeft, is het eigenlijk wel zo beleefd om de regels te volgen.

Bij casual heb je dus de meeste keuze, ook met schoenen. Sneakers zouden dus ook kunnen, maar dan wel mooie exemplaren van bijzondere materialen, dus niet de schoenen die je ook naar de sportschool draagt. Een paar All-Stars onder een pak kan bijvoorbeeld prima, maar kom niet aan met een paar sneakers in combinatie met een spijkerbroek met scheuren en een verwassen shirt. Netjes en verzorgd zijn de kernwoorden.

Maatpak

Krijg je een uitnodiging met daarop Tenue de Ville, dan moet je echt goed op gaan letten met wat je draagt. Vaak krijg je dit soort dresscodes bij een bruiloft. Voor mannen is een maatpak met stropdas de norm. Daaronder horen goede schoenen als brogues of monk straps. Normaal gesproken zijn deze schoenen van leer, maar tegenwoordig zijn er ook prachtige vegan varianten te koop. Dus iedereen kan prima meedoen met de gewenste dresscode. Het is slim om te investeren in een paar van deze schoenen. Cocktail is juist weer een creatievere variant op Tenue de Ville. Je kunt dezelfde schoenen blijven dragen, maar de stropdas mag af.

Tot slot zijn er black tie en white tie. Hier dragen mannen respectievelijk een smoking of een rokkostuum. De schoenen die je hieronder draagt zijn zwarte lakschoenen. Vaak moet je voor dit soort exclusieve feesten een pak huren en dan kun je de schoenen daar meteen bij doen. Kom je vaak op dit soort feestelijkheden, dan weet je waarschijnlijk precies waar je je outfit moet kopen (of beter: laten maken).