Wodka gemaakt van granen uit Tsjernobyl

Wodka uit Tsjernobyl

Wetenschappers uit Oekraïne en Engeland zijn samen een eigen merk wodka begonnen. Met deze Atomik Vodka willen ze aantonen dat (sommige) gewassen uit de regio rondom Tsjernobyl veilig zijn voor consumptie.

Met de opbrengsten van de verkoop van de wodka hoopt de Chernobyl Spirit Company de lokale bewoners uit Tsjernobyl een steuntje in de rug te geven. Deze mensen hebben namelijk nog steeds hevig te lijden onder de gevolgen van de kerkramp uit 1986. In 2006 verscheen er al een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin stond dat armoede en psychische problemen in de streek rondom Tsjernobyl veel meer schade berokkenen dan de restanten van de nucleaire straling.

Water

Onder leiding van wetenschappers van de University of Portsmouth is een project gestart waarin men onderzoek doet naar welke gewassen en natuurlijke grondstoffen inmiddels veilig zijn voor consumptie. Daar is bij wijze van proef deze wodka uit voort gekomen. Atomik Vodka is drie maal gedistilleerd, waarna het alcoholpercentage terug is gebracht naar 40% met behulp van water uit een natuurlijke bron in Tsjernobyl, op slechts 10 kilometer afstand van de voormalige kerncentrale.

Na zeer uitvoerige testen met het brouwsel kan met 100% zekerheid worden gesteld dat er in de wodka geen enkel spoor is te vinden van radioactieve materialen als plutonium, americium, cesium of strontium. Er is alleen een heel klein beetje van de isotoop koolstof-14 aangetroffen, maar dit zijn hoeveelheden die normaal gesproken altijd in alcohol voorkomen.

Wetenschappelijk rapport

De wetenschappers in kwestie willen zo aantonen dat er in de regio rondom Tsjernobyl producten gemaakt kunnen worden die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Hierover is een wetenschappelijk rapport geschreven, maar met de fles wodka is er ook een tastbaar bewijs. Het maken van een lokale wodka zou een mooie inkomstenbron kunnen zijn voor de arme bevolking in de streek. Als makers van de wodka groen licht krijgen van de lokale gezondheidsorganisaties kan Atomik Vodka in productie worden genomen. Er is uitgerekend dat 75% van de opbrengsten in de lokale economie terecht kan komen.

Het etiket van de fles (waarvan er nu nog maar 1 is gemaakt) is voorzien van een tekening van een wild zwijn. Deze staat symbool voor de veerkracht van de natuur. Waar mensen massaal Tsjernobyl en omgeving verlieten, nam de natuur het over. Er zijn in de streek nu meer wilde dieren dan ooit te vinden. Op dit moment is duizenden kilometers aan landbouwgrond in Oekraïne en Wit-Rusland buiten gebruik, omdat de gewassen niet veilig genoeg zouden zijn. Overigens wil het feit dat deze wodka drinkbaar is niet zeggen dat alle andere gewassen ook geschikt zijn voor consumptie. Er zal moet worden uitgezocht wat wel geschikt is en wat niet.

Wodka uit Tsjernobyl