Ontdek de verborgen wereld van schimmels

Merlin Sheldrake - Verweven Leven

De afgelopen eeuwen hebben wetenschappers en onderzoekers een groot deel van de wereld om ons heen in kaart gebracht. Men zegt wel dat de diepte van de oceaan het laatste onontdekte gebied is, maar veel dichterbij is ook een bijzondere en onbekende wereld te vinden.

In het boek Verweven Leven neemt bioloog en schrijver Merlin Sheldrake ons mee naar die wereld van schimmels. Dat zal een avontuur worden dat je niet snel zal vergeten. We weten van het bestaan van schimmels en de paddenstoelen en schimmels die ze maken, maar wie zich in deze materie verdiept, zal snel bizarre ontdekkingen doen.

Merlin Sheldrake heeft de afgelopen jaren heel veel onderzoek gedaan naar schimmels en wat ze doen. In dit boek probeert hij uit te leggen wat hij allemaal is tegengekomen. Als lezer zal je van de ene in de andere verbazing vallen. Verweven Leven zal alles wat je tot op heden op de natuur wist totaal op zijn kop zetten.

Hersenen en internet

Dat gaat stapje voor stapje. Via truffels en paddenstoelen komen we uit bij ondergrondse netwerken waarbij schimmels samenwerken met andere organismen tot aan de planten en bomen aan toe. Al snel valt de vergelijking met de hersenen zoals wij en andere dieren die hebben. Of verwijzingen naar het internet met al zijn verbindingen. De gigantische netwerken lijken van alles te regelen en controleren onder de grond.

Vanaf daar is Verweven Leven niets anders dan duizelingwekkend te noemen. Vreemd genoeg is voor schimmels slechts oog door een beperkte groep wetenschappers, maar het zou zomaar kunnen zijn dat onze toekomst en de oplossing voor hedendaagse problemen onder de grond te vinden zijn. Het zou ook zomaar kunnen dat wij mensen slechts een onderdeel zijn van deze levensvorm die intelligent is op een manier die wij niet kunnen bevatten.

Niet alleen de inhoud van dit boek is spectaculair, maar Merlin Sheldrake weet het ook nog eens heel toegankelijk en prettig leesbaar over te brengen. Verweven Leven zal je blik op de wereld radicaal veranderen.