Yayoi Kusama plakt stippen op huis van Philip Johnson

rode stippen

Kunst en architectuur komen samen in het laatste project van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Het beroemde glazen huis van architect Philip Johnson is door haar voorzien van heel veel rode stippen.

Het huis in New Canaan, Connecticut was het eerste ontwerp waar Philip Johnson naam mee maakte. Vooral het feit dat het ontwerp leek op te gaan in de omringende natuur zorgde voor veel lof voor Johnson. Het huis stamt uit de late jaren 40, maar is nu nog steeds indrukwekkend.

Glas

Yayoi Kusama maakte van het huis een variant van haar beroemde infinity rooms. In dit geval zijn de spiegels vervangen door gewoon glas. Toch heb je nog steeds het gevoel dat je eindeloos bent omringd door rode stippen. Hieronder zie je dat mooi terug op de foto’s waarin de stippen weerspiegelen in de glazen tafel van het huis. Om dit kunstwerk op waarde te schatten hoef je er, in tegenstelling tot de infinity rooms, niet middenin te staan. Ook van buitenaf gezien is dit een indrukwekkende symbiose van twee verschillende takken van kunst.

rode stippen

rode stippen

rode stippen

rode stippen

rode stippen

rode stippen

rode stippen

rode stippen

rode stippen

rode stippen
In de tuin bij het huis is een ander werk van Yayoi Kusama te zien. Deze bestaat uit glimmende ballen in een vijver.

rode stippen

Foto’s: Matthew Placek