Het hele jaar door barbecueën

barbecue
Foto: Vincent Keiman – Unsplash

Vroeger werd er eigenlijk alleen met lekker weer gebarbecued. Het zonnetje moest schijnen en het liefst stak men de BBQ alleen aan bij een temperatuur van boven de 20 graden. Tegenwoordig is alles anders. Het barbecueseizoen is veel langer geworden. Eigenlijk kan er wel geconcludeerd worden dat door alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn er rustig het hele jaar door gebarbecued kan worden.

Creëer een heerlijke BBQ-plek

Dit heeft niet alleen te maken met de moderne barbecues die je nu kunt kopen. Alhoewel het een stuk prettiger is als de BBQ een deksel heeft, voor als er bijvoorbeeld wind staat of als het regent. Iets anders dat we steeds vaker zien zijn de overkappingen in de tuin. Deze overkappingen zijn soms zo uitgebreid dat je hier ook heerlijk zit in de winter. Terwijl je wacht totdat je steak gegaard is, kun je hier comfortabel zitten met je laptop om bijvoorbeeld je nieuwe alles in 1 pakket te zoeken en te vergelijken. Doordat de overkapping of het tuinhuis vlakbij de woning zit, heb je hier waarschijnlijk gewoon internet tot je beschikking. Misschien hangt er zelfs een tv.

Ga voor een winterbarbecue

Organiseer dus eens een winterbarbecue. Met een gezellig groepje genieten van de winterse sfeer bij de houtkachel en smullen van heerlijke stukken mals vlees. Om in de winterse stemming te komen, is het een goed idee om te beginnen met een heerlijke glühwein of een warme kop soep. Ook de bijgerechten kunnen eventueel aangepast worden aan de winterse sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere stamppot als bijgerecht.

Zorg voor de juiste setting

Mochten er gasten voor de winterbarbecue worden uitgenodigd, geef dan van tevoren aan wat ze kunnen verwachten. Dan kunnen de gasten er rekening mee houden en niet in een bloesje met korte mouwen verschijnen met een dun jasje eroverheen. Zorg dat er altijd wat extra dekens beschikbaar zijn, voor als iemand het ondanks de eventuele heater toch een beetje frisjes krijgt. Zorg ook voor sfeervolle verlichting. Als de overkapping afgesloten kan worden, dan zorgt het sfeervolle licht wellicht ook voor extra warmte.

BBQ in de lente of de herfst

Het fenomeen barbecueën kan aangepast worden aan ieder seizoen. In de herfst is het een ideale tijd voor een heerlijk stuk wild op de BBQ en in de lente is het natuurlijk extra leuk om wat met de nieuwe gewassen te doen, zoals raapstelen, rabarber en asperges. Natuurlijk kan daar ook een lekker stuk vlees van de BBQ bij. In ieder seizoen kan het eten en drinken enigszins aangepast worden aan het jaargetijde. Zelfs het interieur van het tuinhuis of de overkapping kan in de stijl van het seizoen worden gebracht. De mogelijkheden om een leuke leefruimte in de tuin te creëren zijn tegenwoordig oneindig.