Het Keniaanse Lamu door de lens van Annelies Damen

Annelies Damen - Longing for Lamu
Alle foto’s © Annelies Damen

In het kader van de Unseen Open Gallery Night toont de Nederlandse fotograaf Annelies Damen nieuw werk bij X Bank Amsterdam. De tentoonstelling bestaat uit vijftien foto’s die Damens liefde tonen voor Lamu, het schitterende eiland voor de kust van Kenia.

Van 20 tot 22 september vindt het toonaangevende evenement Unseen Amsterdam plaats. Op het Westergasterrein worden dan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse fotografie gepresenteerd. Daarnaast doen ook allerlei locaties verspreid door de binnenstad mee met het fotografie-event. X Bank, een conceptstore en kunstgalerie in de Amsterdamse Spuistraat, maakt deel uit van het Unseen City Programme.

Longing for Lamu

Op zaterdag 21 september, tijdens de Open Gallery Night, toont fotograaf Annelies Damen de eerste beelden van haar nieuwe werk bij X Bank. In een aantal artist talks zal Damen haar werk en verhaal persoonlijk toelichten. Deze sneak preview van de foto’s vormt tevens de aankondiging van haar grootse project Longing for Lamu, dat zij over ongeveer twee jaar verwacht uit te brengen in een fotoboek.

Ongerept deel van Kenia

Het is 20 jaar geleden dat Damen voor het eerst voet aan land zette op het Keniaanse eiland Lamu. Sindsdien keert ze geregeld terug. Het leven op Lamu speelt zich af in een langzaam tempo. De omliggende Indische Oceaan, de verse lokale specialiteiten, de Swahili-architectuur en vooral de intrigerende vrouwen die Damen ontmoet, zijn de inspiratie voor haar nieuwe werk. Het magische en poëtische licht dat op de vrouwen en het dagelijkse leven van Lamu schijnt, staat centraal.

In haar fotoserie laat Damen zich ook leiden door een poëziebundel met Swahili-poëzie die ze in 2018 als geschenk ontving van een Imam op Lamu. De eeuwenoude ongereptheid van de Swahili-cultuur raakt haar diep. Damen brengt, zoals gezegd, regelmatig een bezoek aan Lamu. Met elk verblijf komt ze nauwer contact met de vrouwen van het Oost-Afrikaanse continent.

Over de fotograaf

Annelies Damen (1968) heeft vele solo- en groepstentoonstellingen op haar naam in binnen- en buitenland. Naast haar werk als fotograaf is ze bestuurslid van het familiebedrijf Damen Shipyards. Damen studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie Amsterdam. In haar foto’s staat de vrouw en haar omgeving of verhaal centraal. Damen creëert een sterk beeld van vrouwen uit talloze culturen. Ze toont hoe deze vrouwen het omringende landschap complementeren.

Fotografie bracht Damen naar vele continenten, waarvan Afrika haar favoriet is. Ze beschrijft als de inspiratiebron voor haar werk de magie, de trotse onafhankelijkheid en de sensualiteit van de vrouwen van dit continent evenals de verscheidenheid aan culturen. Damen laat in haar composities op poëtische wijze de vrouwelijke vorm in een pure, natuurlijke omgeving zien. Ze creëert bovendien een prachtig samenspel van schaduw, vormen en lijnen.

Unseen Open Gallery Night
Zaterdag 21 september 2019
20.00 – 22.00 uur – Artist talks & music

Langing for Lamu is te zien t/m 17 oktober 2019

X BANK Amsterdam
Spuistraat 172
Amsterdam

Annelies Damen - Longing for Lamu

Annelies Damen - Longing for Lamu

Annelies Damen - Longing for Lamu

Annelies Damen - Longing for Lamu

Annelies Damen - Longing for Lamu