Islay whisky barrel aged KitKat uit Japan

KitKat whisky barrel aged

Barrel aging (of vatrijping) ken je natuurlijk uit de wereld van whisky of donkere bieren, maar het is ook mogelijk met chocolade. KitKat Japan is samen met patissier Yasumasa Takagi aan de slag gegaan met whiskyvaten van het Schotse eiland Islay.

Yasumasa Takagi is in Japan verantwoordelijk voor maar liefst 50 verschillende smaken KitKat. Denk aan meloen, zoete aardappel, passievrucht of yoghurt-saké. Bij zijn laatste creatie is hij met gebruikte whiskyvaten aan de slag gegaan. De uit Ghana afkomstige cacaonibs, waarvan de chocolade wordt gemaakt, hebben maar liefst 180 dagen in de vaten doorgebracht.

Islay-rook

Het resultaat is een chocoladereep met delicate aroma’s van whisky, een diepe en rijke cacaosmaak en een vleugje typische Islay-rook. Je begrijpt dat je zo’n luxe variant van een KitKat niet zomaar koopt bij de supermarkt of benzinepomp. Voor de Whisky Barrel Aged KitKat kun je terecht bij zogenaamde KitKat Chocolatery Boutiques. Deze unieke variant van de KitKat kost daar ¥300 JPY, wat gelijk staat aan €2.40.

Een van de redenen dat KitKat zo populair in Japan is te danken aan de naam. Deze lijkt op het woord Kittokatsu, dat zich laat vertalen als ‘ik weet zeker dat ik zal winnen’. Hierdoor is het bijvoorbeeld een traditie dat studenten een KitKat meenemen tijdens een examen.

KitKat whisky barrel aged