Art Rotterdam is weer begonnen

Art Rotterdam 2021
Met dit werk won Erik Mattijssen de NN Art Award tijdens de opening van Art Rotterdam

Als eerste kunstbeurs in Europa na de lockdowns gaat Art Rotterdam op 1 juli van start. Tijdens de preview op 30 juni gingen wij op zoek naar onze favorieten in het diverse en ruime aanbod van de aanwezige galeries en kunstenaars.

Art Rotterdam is opgedeeld in twee delen: de reguliere kunstbeurs en Prospects, waarin nieuw talent te bewonderen is. Daarnaast is er ook buiten en rondom de Van Nellefabriek van alles te zien en te doen. Onze tip is om vooral je ogen goed de kost te geven en op zoek te gaan naar mooie en interessante kunst. Dat deden wij ook en we delen hieronder onze favorieten.

Bij binnenkomst valt direct een van de eerste stands op. We Like Art doet het net even anders dan de reguliere galeries en toont een selectie betaalbare kunst. Tussen het aanbod vinden we flink wat interessante namen, zoals bijvoorbeeld Theo Jansen, Berndnaut Smilde en Hans Broek. Van die laatste kun je zelfs werk kopen dat vergelijkbaar is met dat uit zijn huidige expositie in De Pont.

Buitenlandse deelnemers

Verderop de beurs laten we ons vooral verrassen door de buitenlandse deelnemers. Bijvoorbeeld Photoport uit Slowakije, dat werk toont van Alexandra Barth. Haar werk zweeft tussen schilderkunst en fotografie in en is deels gemaakt met de airbrush. De hyperrealistische beelden worden ook nog eens op bijzondere wijze gepresenteerd.

Andere buitenlandse stands die ons weten te bekoren zijn Bruthausgallery uit België, waar een eclectische mix van textielkunst te zien is. Verder is er The Flat uit Milaan, waar de tennisrackets met technologische mandala’s van Leonardo Ulian opvallen. En bij Galleri Kant uit Kopenhagen, vinden we vooral de schilderijen van Peter Rothmeier Ravn erg intrigerend.

Lokale favorieten

Lokale favorieten zijn er natuurlijk ook volop. Bij Ron Mandos zien we mooi werk van Hans Op de Beeck en een geweldig houten bas-reliëf van Ron van der Ende. Contour Gallery maakt indruk met eclectische kunst van Marie Pop en bij Kahmann Gallery bewonderen de portretten van Justine Tjallinks, waar we al eens over schreven, maar die we nog nooit in het echt hadden bewonderd. Tot slot willen we ook Galerie Fontana noemen, waar de sculpturen van Carolein Smit opvallen.

Daarna gaan we naar Prospects. In een bijzondere omgeving is hier werk van (jong) talent te zien. Opvallend is dat het getoonde werk vaak experimenteler en gedurfder is. Een goed voorbeeld daarvan is de Finse kunstenaar Aaro Murphy, die glazen sculpturen maakt waar hij buizen aan bevestigd waar lucht uitkomt. De combinatie van lucht en glas zorgt voor een opvallende fluittoon.

Opengewerkt

Kunstenaar Willem de Haan is met zijn werk Inside The Art Fair Walls aan de slag gegaan met de klassieke opbouw van een kunstbeurs. De schotten die tussen de stands staan, zijn door hem opengewerkt, waardoor er een bijzondere binnenkant te zien is. Het laat je direct anders kijken naar al die saaie wandjes. Ander werk dat opvalt, is van Sam Andrea die een woeste vrouw op een rieten paard toont en de installatie met beeldscherm, lampen en spiegels van Valentino Russo.

Art Rotterdam zit dit jaar dus weer vol verrassingen. Je kunt een bezoek brengen aan de kunstbeurs in de Van Nellefabriek tot en met 4 juli. Kaarten koop je online via de website van Art Rotterdam. Daar kun je ook alle informatie over de beurs nalezen.

Art Rotterdam 2021
Werken van Marie pop bij Countour Gallery
Art Rotterdam 2021
Werk van Peter Rothmeier Ravn bij de Deense galerie Kant
Art Rotterdam 2021
Hans Op de Beeck bij Galerie Ron Mandos
Art Rotterdam 2021
Geweldig werk van Vera Gulikers
Art Rotterdam 2021
Kunstenaar Willem de Haan maakte een kapotte replica van een muur op een kunstbeurs
Art Rotterdam 2021
Bij We Like Art is unieke en betaalbare kunst te koop
Art Rotterdam 2021
De stand van galerie The Flat uit Milaan
Art Rotterdam 2021
Bijzondere werk van Alexandra Barth bij Photoport uit Slowakije
Art Rotterdam 2021
Fossielen van Theo Jansen bij We Like Art
Art Rotterdam 2021
Schilderij van Hans Broek bij We Like Art
Art Rotterdam 2021
Erik Mattijssen bij galerie Cokkie Snoei
Art Rotterdam 2021
Rademakers Gallery toont werk van Joana Schneider en Leonie Schneider
Art Rotterdam 2021
Werk van Peter Mcdonald bij Galerie Mieke van Schaijk
Art Rotterdam 2021
Ook buiten is van alles te zien. Bijvoorbeeld dit werk van Bram Braam