Dit zijn de beste landen en steden om te wonen en werken

Singapore
Singapore

Denk je er wel eens over om een tijdje (of voor langere tijd) in het buitenland te wonen en werken? De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos. Zeker nu werken op afstand steeds makkelijker wordt. Het enige wat je zal moeten uitzoeken is in welk land of in welke stad je zou willen wonen en werken.

Niet iedereen is hetzelfde. Zeker niet als het aankomt op persoonlijke situatie. In dit overzicht hebben we daarom een onderscheid gemaakt tussen verschillende doelgroepen. Deze zijn als volgt: werkenden, werknemers die op afstand willen werken, expats met een gezin en gepensioneerden. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt namelijk dat iedere doelgroep zijn eigen wensen heeft en dat daar verschillende locaties bij aansluiten.

Werkenden

Zoek je het avontuur door een baan te zoeken in het buitenland? Dan prijkt Dubai hoog bovenaan elk lijstje. Dat komt onder andere door het hoge gemiddelde salaris van €5594 per maand en het feit dat je hierover geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Andere voordelen van Dubai zijn het grote netwerk van expats. Verder is de stad internationaal georiënteerd, schoon en veilig. Bovendien zijn de temperaturen het hele jaar aangenaam. Een nadeel kan zijn dat de lokale overheid streng en conservatief is.

Singapore is een mooi alternatief, al ligt deze stad(staat) wel een stuk verder van Nederland. Ook hier kun je een mooi salaris verdienen en ligt de belastingdruk laag. Verder heeft Singapore veel te bieden op het gebied van cultuur. Iets heel anders dan de twee voorgaande steden (en een stuk dichterbij) is Berlijn. Er zijn veel innovatieve start-ups waar je aan de slag kan. Verder is Berlijn een bruisende stad met een cultuur die lijkt op die van Nederland. Andere steden op het lijstje zijn Hanoi, Bilbao en Cluj-Napoca.

Thuiswerkers

Kun jij je werk op afstand doen, dan kan elke plek op de wereld jouw thuisbasis zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bali. Voor elk budget is er een plek te vinden om te wonen en werken en vrijwel overal is er een stabiel internet te vinden. Het heerlijke (en gezonde) eten, de prachtige natuur en het feit dat het leven hier betaalbaar is, maken Bali tot een perfecte plek voor jouw thuiskantoor.

Een alternatief dat een stuk dichterbij huis ligt is het Portugese eiland Madeira. Het weer is er altijd goed en de natuur is overweldigend mooi, maar Madeira biedt ook lekker snel internet en een groot aanbod in flexwerkplekken. De kosten van leven zijn hier ook een stuk lager dan in Nederland. Andere interessante locaties zijn Tallinn, Bermuda, Chiang Mai en Bangalore

Expat-gezinnen

Heb je een gezin? Dan maak je natuurlijk heel andere keuzes. Goed onderwijs is dan bijvoorbeeld een belangrijk punt. Bovenaan deze lijst prijkt de Hongaarse hoofdstad Budapest. Deze stad is een mooie mix van moderne voorzieningen en eeuwenoude cultuur. De internationale scholen staan goed aangeschreven en het belastingklimaat is gunstig. Bovendien is Budapest een betaalbare stad.

Een mooi alternatief is de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het onderwijs hier hoort tot het beste van de wereld. Een perfecte basis voor je kinderen. Het leven is hier wel een stuk duurder, maar daarvoor krijg je heel veel terug op het gebied van cultuur, duurzaamheid en gezondheidszorg. Zoek je toch iets anders? Kijk dan ook eens naar Abu Dhabi, Kopenhagen, Melbourne en Bangkok.

Gepensioneerden

Heb je het werkende leven achter de rug en wil je gaan genieten van je welverdiende pensioen? Waarom doe je dat niet in een stad als Panama-Stad? Het heerlijke klimaat en de vriendelijke mensen zullen je zeker thuis laten voelen. Interessant aan wonen in de Panamese hoofdstad is Pensionado-programma. Hiermee krijgen gepensioneerden flinke kortingen op de energierekening, vliegtickets en vervoerskosten. Ook de gezondheidszorg is van een hoog niveau in Panama-Stad. Inmiddels zijn er flink wat bloeiende expat-gemeenschappen te vinden in de stad.

Dichterbij huis is het Italiaanse Rieti een aanrader. Deze stad ligt ten noordoosten van Rome en biedt die fijne authentieke Italiaanse levensstijl. Omdat je niet in een echt grote stad woont, is het leven hier rustiger en betaalbaarder. Voor mensen die voor het eerst in Italië komen wonen zijn er vanuit de overheid interessante belastingvoordelen. Zoek je toch iets anders, dan kunnen we ook San José (Costa Rica), Goa, Port Vila (Vanuatu) en Grand Baie (Mauritius) aanraden