Besparen op je zorgverzekering? Ja, dat kan!

geld besparen

Eén ding is zeker: de zorgpremies stijgen jaarlijks. Om te voorkomen dat je vaste lasten stijgen, is het belangrijk dat je nagaat of je zorgverzekering nog bij je zorgbehoeften past. Besparen op je zorgverzekering doe je met de volgende tips.

  1. Sluit jezelf aan bij een collectiviteit

Iedereen kan aanspraak maken op collectiviteitskorting. Tot en met 2019 kon je maximaal 10% collectiviteitskorting ontvangen op de basisverzekering. Vanaf 2020 heeft de overheid bepaald dat je maximaal 5% korting kunt krijgen op de basisverzekering. Heb je nog geen collectiviteitskorting? Dan is overstappen van zorgverzekering nog niet zo’n gek idee! Want, waarom zou je meer geld betalen dan nodig is?

  1. Controleer of je recht hebt op zorgtoeslag

Het is zelfs in het nieuws geweest: veel Nederlanders maken geen gebruik van zorgtoeslag, terwijl zij er wel recht op hebben. Zorgtoeslag is in het leven geroepen om de zorgkosten voor huishoudens met een lager inkomen draaglijker te maken. Omdat de zorgpremies weer stijgen, zal ook de hoogte van de zorgtoeslag toenemen. De exacte hoogte van de zorgtoeslag wordt pas aan het einde van het jaar bekendgemaakt. Ben je benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag? Maak dan een proefberekening.

  1. Zet je zorgbehoeften op een rijtje

Ben je nog jong en heb je weinig zorg nodig? Dan past een goedkope budgetpolis basisverzekering waarschijnlijk beter bij je. Heb je toch specifieke, aanvullende zorg nodig? Controleer dan goed de inhoud van je aanvullende pakketten. Vaak bieden aanvullende verzekeringen meer vergoedingen, dan je werkelijk nodig hebt. Door je bewust te zijn van je zorgbehoeften, kun je betere keuzes maken in aanvullende verzekeringen. Zo bespaar je geld.

  1. Vergelijken en overstappen

Wist je dat je veel geld kunt besparen door jaarlijks je zorgverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen? Overstappen is dus de moeite waard en minder ingewikkeld dan je denkt! Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars in Nederland de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend. Vanaf dat moment gaat ook de automatische overstapservice van start. Het werkt als volgt:

  1. Je meldt je aan voor een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar.
  2. Vervolgens wordt je door Vecozo automatisch uitgeschreven bij je huidige zorgverzekeraar.
  3. Tot en met 31 december ben je verzekerd bij de huidige zorgverzekeraar.
  4. Vanaf 1 januari ben je verzekerd bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Let op: ben je van plan om over te stappen? Overstappen kan jaarlijks tot en met 31 december.