Vermoeidheid, hoe komt dat?

ik ben moe

Slecht slapen is vaak niet de enige oorzaak de je je vermoeid voelt. Heb je overdag koffie nodig om te functioneren? Dan is het belangrijk om te weten hoe dit komt. In dit artikel lees je een aantal oorzaken en oplossingen.

Slaaptekort

Sommige mensen hebben aan zes uurtjes slaag genoeg, terwijl anderen minstens negen uren slaap nodig hebben. Slaap je te weinig? Dan voel je dat overdag. Concentratieproblemen, hoofdpijn, humeurig. Zorg dus voor genoeg slaap. Probeer een vast tijdstip aan te houden en kijk geen televisie meer in je slaapkamer. Doe ook je telefoon weg en zoek die Ted Baker tas later maar uit.

Te weinig drinken

Je lichaam heeft veel vocht nodig. Stel je verlies twee procent van je lichaamsvocht dan heeft dat meteen al effect op je energie. Ga dus niet wachten totdat je dorst krijgt. Drink gedurende de hele dag en zorg ervoor dat je minstens 1,5 liter per dag drinkt. Drink je te weinig dan vermindert je bloedvolume, je bloed wordt dikker en dit zorgt ervoor dat je hart minder efficiënt pompt en dat heeft weer effect op je spieren en organen.

Thuisblijven van sporten

Je dagelijkse rondje hardlopen overslaan of je bezoek aan de sportschool uitstellen, omdat je zo moe bent werkt eigenlijk averechts. Wanneer je regelmatig beweegt wordt je conditie beter. Dus hoe verleidelijk die bank ook is, kom in beweging en maak een stevige wandeling of ga lekker sporten.

IJzertekort

Indien je lichaam te weinig ijzer aanmaakt voel je je prikkelbaar, traag, zwak en heb je last van concentratieverlies. Er wordt minder zuurstof naar de cellen en spieren vervoerd. Qua eten kun je heel wat doen op het gebied van ijzer. Eet bijvoorbeeld regelmatig bonen, eieren, noten, donkere bladgroenten en rundvlees.

Sla geen ontbijt over

Als je slaapt is je lichaam bezig met het verbranden van eten. Het is dus raadzaam om de volgende dag goed te ontbijten zodat je lichaam nieuwe energie op kan doen. Ook overdag is het verstandig om gezonde tussendoortjes te eten om je energie te behouden. Voeding is erg belangrijk.

Angst

Ben je zwaar op de hand dan werkt dat in je nadeel. Van angst raak je zwaar vermoeid. Probeer gebeurtenissen te relativeren. En vraag je af of het echt allemaal zo erg is. Je kan er bijvoorbeeld van balen dat je reis naar je vakantiehuis Malaga niet doorgaat, maar ooit komt het er heus wel van. Blijf je je toch constant zorgen maken praat er dan over met andere mensen.

Zeg vaker nee

Het kan lastig zijn om nee te zeggen, maar toch kan je niet altijd iedereen een plezier doen. Dat gaat ten koste van je eigen energie. Je hoeft echt niet altijd ja te zeggen. Dat geldt ook voor ’s avonds of in het weekend doorwerken, omdat je iets niet af hebt. Dat moet geen regelmaat worden. Rust is belangrijk en juist als je andere dingen doet heb je weer volop energie om aan het werk te gaan. Hierdoor wordt je een stuk productiever.

Geen alcohol voor het slapen gaan

Het is heel verleidelijk om ’s avonds gezellig een flesje wijn te drinken uit je wijnklimaatkast of wijnkoelkast te halen, maar dat komt je slaap niet ten goede. Het voelt misschien wel zo, want je valt sneller in slaap. Echter je slaapt juist slechter in de tweede helft van de nacht.

Opruimen

Ben jij een echte rommelkont en ligt overal wat? Dat zorgt voor een vol hoofd. Dat geldt ook voor je bureau op het werk. Ruim alles netjes op en ervaar zelf dat het je hoofd daadwerkelijk leeg gemaakt!

Chronisch

Ben je voortdurend moe en lukt het niet meer om dagelijks te functioneren? En duurt dat al meer dan een half jaar? Dan kan er sprake zijn van een chronisch vermoeidheidssyndroom. Neem in dat geval contact op met je huisarts zodat er meer onderzoek naar de oorzaak gedaan kan worden.