Een bezoek aan het Spirit House van de Gorillaz

Sonos x Gorillaz

Het is je vast niet ontgaan dat de Gorillaz een nieuw album uit hebben. Om daar bij stil te staan heeft de band samen met Sonos een rondreizend evenement opgezet: The Spirit House.

In de eerste videoclip die bij het nieuwe album Humanz hoort, bezoeken de Gorillaz een spookhuis. In De School in Amsterdam konden fans van de Gorillaz op 6 mei een soortgelijke ervaring ondergaan. In kleine groepjes kon je op ontdekkingsreis door het Spirit House, een unieke ervaring die we zelf ook wel wilden ondergaan.

Beeldtaal van de Gorillaz

De tocht begint in een smalle gang waar niets te zien is, maar wel muziek klinkt. Dit is een speciale playlist die door drummer Russel Hobbs van de Gorillaz is samengesteld. Dan sta je plots voor een deur. Achter die deur is de eerste ruimte van het Spirit House: een kamer die is geïnspireerd op de clip van Saturnz Barz. In de ruimte, waar je vrij kunt rondlopen, vind je allerlei verwijzingen naar de muziek en de beeldtaal van de Gorillaz. Van de taart uit de laatste clip tot de megafoon uit de clip van Feel Good Inc. Uit de speakers hoor je vervolgens een mix van de nummers Ascension en Let Me Out.

De volgende kamer ligt iets verderop en is anders van opzet. Ook hier vind je spullen die verwijzen naar de band, waaronder Afrikaanse beelden uit de persoonlijke collectie van Damon Albarn. Het spektakel komt echter van iets anders. Het is de bedoeling dat de bezoekers op een bank gaan zitten en naar het televisie-scherm voor zich kijken. Uit de speakers klinkt plotseling Saturnz Barz en het beeldscherm blijkt veel groter dan deze in eerste instantie leek. De fans worden ondergedompeld in een audiovisueel spektakel.

Sonos Playbase

Speciaal hiervoor liet Gorillaz een 5.1 mix van de nummers Saturnz Barz en Andromeda maken. Ook is er speciaal voor deze kamer een bijbehorende video gemaakt. Echt spectaculair. Niet alleen omdat je de liedjes normaal niet zo hoort en ziet, maar ook vanwege de prestaties van de nieuwe Sonos Playbase. Deze speaker is het middelpunt van het indrukwekkende geluid in de kamer. Sonos greep slim de samenwerking met de Gorillaz aan om te laten zien en horen hoe goed deze Playbase is.

Ik ben zelf een zeer tevreden eigenaar van een Sonos Soundbar, maar wat ik in het Spirit House uit de Playbase hoor komen, maakt me hongerig naar vernieuwing. Het geluid van de Playbase is nog voller en rijker dan zijn voorganger. Dat komt ondermeer door de ingebouwde subwoofer, die als een soort slang door de speaker kronkelt. Perforaties aan de voorkant in verschillende diameters zorgen voor een goede verspreiding van het geluid. En heb je al een subwoofer van Sonos in huis, dan zal de Playbase daarmee samenwerken en de eigen ingebouwde subwoofer gebruiken voor de midden en hoge tonen.

Sonos x Gorillaz

Sonos x Gorillaz

Sonos x Gorillaz

Sonos x Gorillaz

Sonos x Gorillaz

Sonos x Gorillaz

Sonos x Gorillaz

Sonos x Gorillaz