De belangrijkste smartphonetrends voor 2019

Photo by Rob Eradus from Pexels

Een nieuw jaar staat voor de deur. In 2019 gaan er spannende dingen gebeuren op de smartphone-markt. Wat zijn de belangrijkste trends voor volgend jaar?

5G

Een heel belangrijke ontwikkeling is de komst van 5G. Waar of wanneer we dit snelle mobiele netwerk kunnen verwachten is nog niet bekend, maar OnePlus heeft al aangegeven met een 5G-toestel te komen in 2019. Of dat de OnePlus7 zal zijn of een ander model is ook nog onbekend. Wat we wel weten is dat OnePlus innig samenwerkt met de Britse provider EE. Tegelijkertijd met de release van de telefoon zal er in de UK een netwerk beschikbaar zijn.

Andere fabrikanten en providers zullen waarschijnlijk snel volgen. Of misschien toch eerder zijn. Het zal een spannende strijd worden. In Nederland zullen we sowieso eerst moeten wachten tot het moment waarop de overheid de 5G-frequenties gaat veilen. 5G komt daarom in ons land pas waarschijnlijk in 2020. Iets om wellicht rekening mee te houden bij het afsluiten van een abonnement voor een nieuwe smartphone.

Vouwbaar scherm

Buigzame schermen doken al vaker op bij studiemodellen van diverse fabrikanten en ontwerpers. Nu lijkt het erop dat sowieso Huawei en Samsung met een vouwbare telefoon op de markt komen. Waarschijnlijk zal het een model zijn dat zowel dienst kan doen als smartphone en tablet, maar wel gewoon in je broekzak past. Hoe handig is dat?

Het verstoppen van de frontcamera

Schermen worden steeds groter en randen kleiner. Waar laat je dan de frontcamera? Onmisbaar voor bijvoorbeeld liefhebbers van selfies, dus weglaten is geen optie. Vorig jaar zagen we overal de notch en in 2019 gaat deze waarschijnlijk verdwijnen. Je ziet de notch al steeds kleiner worden, maar de verwachting is dat in 2019 er fabrikanten zullen zijn die de camera kunnen wegwerken in het scherm.

Veiliger en sneller ontgrendelen

Je telefoon ontgrendelen met een pincode is passé en bovendien onveilig. Nieuwe methoden zijn gezichtsherkenning en het scannen van vingerafdrukken. Niet nieuw, want we zagen dat dit jaar al bij meerdere telefoons, maar de ontwikkelingen gaan zo snel in 2019 dat deze manier van beveiligen nog beter en sneller zal zijn. Zo zal gezichtsherkenning ook gaan werken in het donker en zal een nog betere 3D-scan van je gezicht voor meer veiligheid zorgen. Vingerafdrukken lezen gaat volgend jaar via het scherm. Je telefoon vastpakken zal in veel gevallen voldoende zijn om deze te ontgrendelen.

Nog meer camera’s

Eerst hadden we maar 1 camera aan de achterkant, maar al snel volgden er smartphones met meerdere camera’s. Nokia heeft al een model gepresenteerd met 5 camera’s. De verwachting is dat meer merken zullen volgen. Het hebben van meerdere camera’s zorgt voor meerdere opties waardoor de smartphone nog beter kan concurreren met de reguliere fotocamera. Denk hierbij aan opties als een optische zoom en het beter kunnen omgaan met scherpte en diepte.