Hoe de digitale transformatie onze kwaliteit van leven verbetert

Hoe de digitale transformatie onze kwaliteit van leven verbetert

Vanaf het moment dat we ’s morgens wakker worden totdat we ’s avonds naar bed gaan, maken we gebruik van een verschillende vormen van technologie. Technologie is een integraal deel van ons leven geworden. Het heeft ons leven op vele manieren gemakkelijker en efficiënter gemaakt. Laten we eens kijken hoe technologie ons leven heeft beïnvloed.

Je technologische leeftijd vertelt veel over je technische kennis

In het verleden moesten we naar de bibliotheek om informatie te zoeken. Nu kunnen we online, via verschillende apparaten, alle informatie vinden die we nodig hebben. Nieuwsconsumptie groeit online, waardoor we verbonden zijn met wat er wereldwijd gaande is in real time. Niet iedereen kan deze technologie bijbenen. Afhankelijk van de mate waarin je meegaat met de technologie zul je je ouder of jonger voelen. Dit heeft te maken met je technologische leeftijd.

Technologische ontwikkeling is de maatstaf voor de ontwikkeling, vooruitgang in een samenleving of land. Het wordt vaak gebruikt als een markering voor economische ontwikkeling en levensstandaard. Tegenwoordig is het belangrijk om technisch onderlegd te zijn zodat je minder kans loopt om slachtoffer te worden van bijvoorbeeld fraude. Maar het helpt je ook om beter om te gaan met technologische uitdagingen.

Hoe de digitale transformatie onze kwaliteit van leven verbetert

Voordelen van Tech en wetenschap voor onze kwaliteit van leven

Technologische vooruitgang wordt mogelijk gemaakt door de vooruitgang in wetenschap. Dagelijks bedenken mensen nieuwe innovaties om het leven te vergemakkelijken. We zien deze vooruitgang overal om ons heen, van de manier waarop we met onze smartphones omgaan tot de manier waarop we kunstmatige intelligentie in huis gebruiken. We staan op de drempel van een acceleratie in de technologie, maar wat is er tot dusver veranderd?

  1. Verbinding vaker online: Technologie heeft ons dichter bij elkaar gebracht en communicatie veel gemakkelijker gemaakt. We kunnen met een paar seconden in contact komen met onze vrienden en familieleden die in verschillende werelddelen wonen. We kunnen ook contact leggen met gelijkgestemde mensen uit alle over de hele wereld en relaties opbouwen. Apps zoals Tinder en Happn zorgen ervoor dat je de deur niet uit hoeft om connecties te maken.
  2. We zijn productiever: Dankzij de technologie kunnen we meer doen in minder tijd. Van het schrijven van teksten tot het editen van films, alles gaat sneller en er komen steeds meer features bij die de productiviteit verhogen. In plaats van spreadsheets gebruiken we nu softwareprogramma’s om financiën bij te houden of presentaties te maken.
  3. We hebben meer vrije tijd: Technologie heeft ons leven in veel opzichten comfortabeler gemaakt. We hoeven voor veel diensten de deur niet uit en werk wat vroeger veel energie kostte, wordt nu door apparaten gedaan. We bestellen eten online en 3D-printers nemen veel handmatig werk over. Technologie heeft ons ook meer vrije tijd gegeven. We kunnen nu bijvoorbeeld huishoudelijke taken overlaten aan machines. Vroeger werd de vaat met de hand gedaan, nu hebben we bijvoorbeeld smart vaatwassers. Een slimme apparaat bedien je met een mobiele app, waardoor je deze vanaf waar je ook bent aan kunt zetten.
  4. We investeren meer in technologie: Nederland loopt technologisch vaak voor vergeleken bij andere Europese landen Dit is deels te danken aan de hoge investeringen van de overheid in onderzoek en innovatie en aan de hoogopgeleide arbeidskrachten. Nederland heeft ook een sterke traditie van innovatie, waarbij veel Nederlandse bedrijven wereldleiders zijn binnen hun vakgebieden.

Wat ons nog te wachten staat

Met elke nieuwe doorbraak zijn we een stap dichter bij een toekomst die gevuld is met eindeloze mogelijkheden. Van zelfsturende auto’s tot kunstmatige intelligentie, het technologische tijdperk zal ons de komende jaren zeker nog veel meer ongelooflijke innovaties brengen.