7 bieren voor avontuurlijke drinkers

lust jij dit bier?

Normaal gesproken bestaat bier uit water, hop, mout en gist, maar er zijn ook brouwers die wat extra’s toevoegen om zo bijzondere smaken te creëren. Wij geven je 7 extreme voorbeelden.

Steðji Hvalur 2 Þorrabjór

We beginnen meteen goed met dit vreemde biertje uit IJsland. De IJslanders hebben wat in te halen, want bier drinken was er verboden van 1915 tot 1 maart 1989. Sindsdien zijn ze druk bezig om de schade goed te maken. Je kunt op het eiland uitstekende lokale bieren drinken. De meest opvallende van alle IJslandse bieren is waarschijnlijk Steðji Hvalur 2 Þorrabjór. Dit bier bestaat naast water, mout en hop uit walvis-testikels die zijn gerookt boven gedroogde schapenkeutels. Dit geeft het bier een lichte rooksmaak en subtiele tonen van vlees.

Cerveza Atrapaniebla Brown Ale

lust jij dit bier?

Brouwerij Atrapaniebla maakt gebruik van een typisch Chileens verschijnsel: Camanchaca. De Atacamawoestijn is één van de droogste plekken op onze planeet, maar er is wel regelmatig water te vinden in de vorm van mistbanken. Al jaren halen de lokale bewoners het water uit de mist door netten op te hangen. In het dorpje Peña Blanca maken ze vervolgens bier met dit water. Naast de Brown Ale is bestaat er ook een Scotch Ale. Het water schijnt van uitmuntende kwaliteit te zijn, wat je vervolgens in het bier terug proeft.

Rogue Beard Beer

lust jij dit bier?

Rogue is een bekende brouwerij uit de VS waarvan je in Nederland ook regelmatig bieren van kunt kopen. Dit bijzondere baardenbier is als grap ontstaan. Op zoek naar nieuwe gistsoorten grapte iemand dat er in de baard van brouwmeester John Maier misschien wel een gistsoort te vinden was. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Sindsdien maken ze bij Rogue dit bier. De gist zorgt voor subtiele tonen van banaan en deeg.

Brewmeister Snake Venom

lust jij dit bier?

Dit is sterkste bier ter wereld met een alcoholpercentage van 67.5%. Deze moet je dus zeer voorzichtig opdrinken. Een borrelglas is beter dan een bierglas. Ondanks de vele alcohol is dit bier zeer goed te drinken en smaakt het ook wel degelijk naar bier. Je proeft heel mooi fruit als appel en kers en hints van champagne. De brouwers weten het hoge alcoholpercentage te bereiken door gebruik te maken van de eisbock-methode. Een fles is overigens niet goedkoop. Reken op een prijs van minstens 60 euro.

Golden Queen Bee

lust jij dit bier?

De Belgen doen ook mee met vreemde biertrends. De brouwers zetten de Golden Queen Bee in de markt als het meest luxe bier ter wereld. Dit komt door de aanwezigheid van kleine vlokjes van 24 karaats goud. Door het bier te fermenteren met behulp van honing is de smaak ook bijzonder te noemen. Opvallend is dat het bier vooral erg populair is in Brazilië.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

lust jij dit bier?

Dit is met stip het allerbeste bier uit deze lijst. Het Deense Mikkeller staat bekend om z’n uitstekende bieren en dit is daarvan een heel goed voorbeeld. Wat de Beer Geek Brunch Weasel zo speciaal maakt, is het gebruik van ca phe chon uit Vietman. Deze exclusieve koffie is hier in Nederland bekend als Kopi Loewak (wat de Indonesische variant is) en ontstaat doordat de civetkat koffiebonen eet. Deze fermenteren in het spijsverteringskanaal van het dier waarna deze ze weer uitpoept. Van deze bonen maakt men vervolgens de exclusieve koffie die voor dit bier is gebruikt. Deze Imperial oatmeal stout is heel vol van smaak met prachtige tonen van koffie, mokka en vanille.

Lervig / Evil Twin Big Ass Money Stout 2

lust jij dit bier?

Ook zo’n topper uit Scandinavië. De Big Ass Money Stout 2 is een samenwerking tussen het Noorse Lervig en het half Deens, half Amerikaanse Evil Twin. Samen maakten ze een Imperial Stout met als opvallend ingrediënten: diepvriespizza en geld. Ja, tijdens het hoppen zijn er tijdelijk zakken met geld toegevoegd om dit bier echt heel bijzonder te maken. Andere opvallende smaken zijn afkomstig van de pizza’s die in het brouwmengsel zijn verwerkt. Om precies te zijn de diepvriespizza’s van het merk Grandiosa. Deze zijn razendpopulair in Noorwegen. Er schijnt zelfs elke seconde zo’n pizza genuttigd te worden in het land. Nu weet je wat je daarbij kunt drinken.