Ga je mee plandelen?

PlandelSquad

Irriteer jij je ook zo aan zwerfvuil? Ga dan eens plandelen. Het woord plandelen is een combinatie van wandelen en plastic rapen. Al je af en toe wandelt met grijper en vuilniszak maak je je buurt schoner en mooier. En hoe meer mensen gaan plandelen, des te beter.

Plandelen is een vriendelijke verbastering van ‘plogging’: de hardloophype die uit Scandinavië kwam overwaaien. Plandelen klinkt gezelliger en is aanzienlijk laagdrempeliger, want iedereen kan het, op zijn eigen tempo en op eigen gelegenheid. Sinds 2018 promoot Plandelman -het alterego van redacteur en binfluencer Anton Damen- het begrip via diverse acties en evenementen.

Woord van de Week

Het begrip plandelen (wandelen + plastic rapen) werd door de Volkskrant al uitgeroepen tot Woord van de Week, behandeld in het Jeugdjournaal en omarmd door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Dit jaar krijgt het hopelijk ook een plaatsje in het woordenboek. Hoe meer ingeburgerd het begrip, des te normaler de handeling. Het Instituut voor de Nederlandse Taal nam plandelen al op in haar Groene Woordenboekje en hopelijk volgt de nieuwe editie van Van Dale.

Binnenkort zijn er door het hele land plandel-evenementen: van 27 t/m 30 juni de Utrechtse Plandeldagen, op 8 juni de Tweede Renkumse Plandeldag, op 14 september de Eerste Eindhovense Plandeldag en op 21 september de Eerste Arnhemse Plandeldag. Als jouw woonplaats hier niet tussen zit kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je gemeente of lokale buurtorganisatie. Wie weet kun je samen een Plandeldag opzetten. Het is ook vrijwel altijd mogelijk om bij je gemeente een grijper aan te vragen. In combinatie met een vuilniszak ben jij dan klaar om te gaan plandelen. Even af en toe de straat op en neer kan al een verschil maken, maar met een grote groep kun je ook een heel park of plantsoen aanpakken.

Plandelen in het woordenboek
Plandelen in het woordenboek
Plandelman Anton Damen - fotocredit Juri Hiensch
Plandelman Anton Damen. Foto: Juri Hiensch