Gasloos wonen, zo doe je dat

Gasloos wonen

Kies voor een combinatie van een hybride cv ketel met warmtepomp
Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen in deze koude tijden. De meest voorkomende manier in Nederland op dit moment is middels een cv-ketel. Echter is dit vaak niet de meest duurzame en kostenefficiënte manier. Veel mensen zijn er mee bezig om steeds minder gas te verbruiken en Amsterdam heeft zelfs als doelstelling om in 2040 geheel gasvrij te zijn. Maar wat zijn precies opties om gasonafhankelijk te leven?

Isoleren
Ten eerste is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Via welke manier jij je huis ook weet op te warmen, het is belangrijk om deze warmte binnen te houden. Dit kun je doen door de muren te isoleren, maar vergeet ook de vloer, ramen en het dak niet. Isoleren kan met verschillende materialen, zoals glaswol, schapenwol of papiervlokken. Wat het beste bij jouw woning past is afhankelijk van het huis, de ruimte en jouw eigen voorkeur.

Warmtepomp
Een warmtepomp geeft jouw een oplossing om geheel gasvrij te leven. Deze technologie haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals grondwarmte, de buitenlucht en ventilatielucht, waarbij de condens omgezet wordt in warmte, waarmee de lucht en het water verwarmt kan worden. Hiermee benut je optimaal de beschikbare natuurlijke warmte in jouw omgeving. De waterpomp van Nefit bijvoorbeeld kan geïnstalleerd worden als ‘all-electric’ of in combinatie met hybride cv-ketel, om de overstap naar gasvrij makkelijker te maken. Een andere oplossing is de combinatie van een zonne-energiesysteem om geheel energieneutraal te zijn. Alle drie de opties bieden in ieder geval een fikse energiebesparing op.

Zonnepanelen
Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan je energie opwekken die zich op lange termijn terugbetaald. Misschien wel belangrijker echter is dat je ook een steentje bijdraagt aan milieubescherming. Door het gebruiken van een natuurlijke energiebron ben je niet afhankelijk van energiebedrijven en de ‘grijze’ stroom die zij gebruiken. Daarnaast is er een uitgebreid subsidie pakket beschikbaar voor het installeren van de panelen, waardoor je direct profijt kan hebben van deze groene stroom.

Combinatie waterpomp en zonnepanelen
Zowel een warmtepomp als zonnepanelen kunnen zorgen voor aanzienlijk minder gasverbruik. Echter is een combinatie van beide oplossingen nog duurzamer en maakt je dit geheel onafhankelijk van gas. Voorzie de Nefit warmtepomp van groene stroom door middel van de zonnepanelen. Dan vraag je je wellicht af of er wel genoeg zon is in Nederland voor zonnepanelen? Geen paniek; ’s zomers kan er ruimschoots stroom worden worden om te compenseren voor de donkere winterdagen.

Geheel gasloos leven is dus nog vrij moeilijk. Maar het maken van de eerste stappen in deze richting worden steeds bewerkelijker. Ben jij klaar voor een Nederland zonder gas?