Hardlopen in het donker met Brooks Running

Brooks Running - Run Visible Collection

De herfst is begonnen en dat betekent dat de dagen steeds korter worden. Voor hardlopers is deze periode vaak even schakelen, want ineens ben je weer bezig met zaken als lampjes, veiligheid en temperatuurdaling. De nieuwste Run Visible Collection van Brooks Running bestaat uit items die je verder op weg helpen in het donkere, koudere weer. Ook liet het sportmerk uitgebreid onderzoek doen naar hoe Europese hardlopers denken over rennen in het donker.

Brooks Running, expert in hardloopkleding, heeft onlangs de nieuwste update van de Run Visible collectie gelanceerd. De innovatieve collectie bestaat uit hardloopkleding en -schoenen, waarmee je als hardloper tot op 180 meter afstand door een rijdend voertuig wordt herkend. De 3M™ Scotchlite™ Carbon Black Stretch-reflectie, contrasterende kleuren en unieke fluorescentie zorgen er samen voor dat de hardloper goed zichtbaar is.

Als hardloper herkend worden

De gloednieuwe Run Visible Thermal Tight heeft voldoende opbergruimte en enkelritsen voor gemakkelijk aan- en uittrekken. De isolerende DriLayer Threshold helpt hardlopers om warm te blijven als de temperatuur daalt. De Run Visible Thermal Tight is gemaakt met gerecycled materiaal dat gelijk staat aan 11 plastic waterflessen.

Naast de tights heeft Brooks ook verschillende jacks, bodywarmers, shirts en shorts aan de collectie toegevoegd. Verder zijn er accessoires verkrijgbaar als handschoenen, sokken, beanies en caps. En om het geheel af te maken kan er worden gekozen uit 2 bekende schoenmodellen: de Glycerin 20 en de Ghost 15. Zo is de hardloper van top tot teen zichtbaar als het buiten minder licht is.

Europees onderzoek naar hardlopen in het donker

Brooks Running liet speciaal een onderzoek naar hardlopen in het donker uitvoeren door EM Research. Aan het onderzoek deden meer dan 5500 hardlopers uit Europa (Spanje, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België) mee.

Want hoe denken hardlopers over hardlopen voor of na zonsondergang? Op basis van de antwoorden van 5.609 hardlopers uit verschillende landen kwam Brooks Running tot de volgende inzichten:

Waarom gaan mensen in het donker hardlopen?
De meeste mensen gaan in het donker hardlopen om te genieten van de rustige straten, wat de hardloopprestaties ten goede komt en omdat het hen helpt te ontspannen en beter te slapen. Een groot deel van de respondenten zegt echter dat ze meestal in het donker hardlopen, omdat dit het enige moment van de dag is waarop ze tijd hebben om te hardlopen. Hierdoor hebben ze gewoonweg geen andere keuze.

Waarom gaan mensen NIET hardlopen in het donker?
Redenen om niet in het donker te gaan hardlopen zijn onder andere dat ze zich niet veilig voelen in het donker (48%), bang zijn voor aankomend verkeer (ongeveer 50%), bang zijn in het donker als ze alleen zijn (37%) of zich gewoon energieker voelen als het buiten licht is (34%). Bijna 7 op de 10 vrouwen (68%) zegt niet genoeg kennis te hebben om veilig te zijn in het donker, vergeleken met slechts een derde van de mannen (32%).

Hoe vaak gaan mensen hardlopen in het donker?
65% van de hardlopers gaat af en toe hardlopen bij weinig licht, terwijl een derde verklaart dat nooit te zullen doen (35%). Van de mensen die niet in het donker hardlopen, beoefent 48% ook geen andere sport, 34% gaat naar de sportschool en 18% beoefent een teamsport.

Veiligheid en hardlopen in het donker
Om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen hardlopen bij weinig licht, nemen hardlopers extra voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat ze gezien worden. 53% kiest een hardlooproute waarvan ze weten dat die veilig is, terwijl 27% hun live locatie deelt tijdens het hardlopen. Vrouwen doen dat laatste vaker dan mannen. 37% van de hardlopers zou vaker in het donker gaan hardlopen als er meer verlichting zou zijn op de plaatsen waar ze gaan hardlopen, of als er beschermde zones zouden zijn waar ze ongestoord kunnen hardlopen (36%).

Uitrusting in het donker
Hoewel veel hardlopers tijdens het hardlopen reflecterende voorwerpen gebruiken, betekent dit niet dat ze ervan overtuigd zijn dat ze de juiste uitrusting gebruiken: 52% van de hardlopers denkt dat ze niet de juiste uitrusting hebben om in het donker te gaan hardlopen en 50% van de hardlopers geeft aan dat ze ook niet weten waar ze de juiste uitrusting zouden kunnen vinden.

De Run Visible collectie van Brooks is verkrijgbaar op www.brooksrunning.com en bij geselecteerde retailers.

Brooks Running - Run Visible Collection

Brooks Running - Run Visible Collection

Brooks Running - Run Visible Collection

Brooks Running - Run Visible Collection