Functionals lanceert tafel van grafisch ontwerper Karel Martens

Functionals WT table

Functionals, een bedrijf voor tijdloze meubels en woonaccessoires, heeft onlangs een tafel uitgebracht van grafisch ontwerper Karel Martens. Het ontwerp stamt al uit 1995 en heeft vanuit Martens’ werkkamer nu de weg gevonden naar het grote publiek.

Karel Martens (1939) is een van de bekendste grafisch ontwerpers van Nederland. Hij is gespecialiseerd in typografie. Zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit de vormgeving van zeer veel boeken, maar ook postzegels, telefoonkaarten, munten en de belettering van gebouwen. In 1998 richtte Martens de Werkplaats Typografie op. Daarnaast is hij sinds 2009 gastdocent aan de prestigieuze Graphic Design opleiding van de Yale University School of Art. Karel Martens is recentelijk geëerd met de BNO Piet Zwart Award voor zijn buitengewone bijdrage aan grafische vormgeving.

En nu kan er voor het eerst ook een tafel aan Martens’ oeuvre worden toegevoegd. Hij heeft de handen ineengeslagen met Functionals voor de lancering van de WT-Table. De grafisch ontwerper maakte de tafel met stalen frame in 1995 voor zijn studenten aan de masteropleiding Werkplaats Typografie van ArtEZ University of the Arts in Arnhem. Nu vindt WT-Table, vernoemd naar de Werkplaats Typografie, zijn weg van Martens’ werkkamer naar het grote publiek. Martens over de WT-Table: “Bij een goed ontwerp moet er in de uitdrukking een zekere spanning en/of harmonie ontstaan tussen functionaliteit en bekoorlijkheid.”

Een eigenzinnig ontwerp

Functionals oprichter Simon van Esch is erg blij met de samenwerking met Martens: “Een relatie tipte mij dat er in de werkkamer van Karel Martens een prachtige tafel stond. En niet zomaar een tafel, maar zijn eigen ontwerp. Ik ben bij Martens langsgegaan en was direct onder de indruk van de gewiekste constructie en eigenzinnige uitstraling. Het bleek een ontwerp te zijn dat hij in 1995 speciaal had gemaakt voor de door hem opgerichte masteropleiding Werkplaats Typografie. Ik vind het heel bijzonder dat de tafel bijna 30 jaar later via Functionals het grote publiek bereikt.”

Dineren of werken aan tafel

De tafel van Karel Martens heeft een architecturale uitstraling door de gewiekste constructie. De verbindingen zijn gevormd als de wieken van een molen en springen direct in het oog. Maar de tafel is ook elegant, simpel, sterk en stevig. De genereuze afmetingen nodigen uit tot levendige discussies of een uitgebreid diner. De WT-Table is perfect voor een eetkamer, atelier, kantoor of vergaderruimte.

Keuze uit kleur, afmeting en materiaal

De WT-Table heeft een stalen frame en een blad van laminaat. De tafel is verkrijgbaar in twee afmetingen (200 x 90 cm of 230 x 100 cm) en verschillende kleuren en materialen. Het stalen frame komt in de kleuren zwart, gebroken wit en roest. Het tafelblad van laminaat is verkrijgbaar in wit of zwart, optioneel met de zijkanten afgewerkt in multiplex.

De WT-Table is verkrijgbaar via functionals.eu vanaf € 995,00 incl. btw.

Functionals WT table

Functionals WT table

Functionals WT table

Functionals WT table

Functionals WT table

Functionals WT table