Een ontwapenend boek over autisme

boek over autisme

Als je kind autisme blijkt te hebben zet dat je leven op zijn kop, maar tegelijkertijd zul je wel door moeten gaan met dat leven. Hierover gaat het boek Heb je blij? van Gitta Veraart.

De reden dat ik dit boek graag wilde lezen en recenseren is het feit dat ik zelf ook met zo’n situatie te kampen heb. Mijn dochter Floortje (die nu 8 is) heeft de diagnose klassiek autisme (update: Floortje blijkt niet alleen autisme te hebben, maar een genetische afwijking met de naam DLG4), daarom was ik nieuwsgierig naar hoe het er in een andere gezin aan toe gaat. Dit alles heeft wel invloed op hoe ik tegen dit boek aankijk. In ben van mening dat recensies nooit objectief zijn, maar in dit geval is mijn mening zeker gekleurd.

Bij de geboorte van Julian, de zoon van Gitta waar het allemaal om draait, is het al duidelijk dat er ‘iets’ aan de hand is. Dat gevoel is herkenbaar bij iedereen met een kind met een afwijking of ziekte. Op jonge leeftijd duurt het vaak lang voordat nu duidelijk is wat er echt aan de hand is. Gitta moet eerst langs meerdere artsen voordat er duidelijkheid komt over wat er met Julian aan de hand is. Dit is een van de thema’s in het boek.

Herkenbaar

Na de diagnose volgt een lange weg waarin Gitta en haar gezin moet ontdekken hoe het nu allemaal verder moet. Een kind met autisme is beduidend anders in zijn gedrag dan een kind die deze diagnose niet heeft. Daar moet je als ouder door trial and error ervaren in worden. In Heb je blij? beschrijft Gitta Veraart dit op een eerlijke en ontwapende manier en met veel humor. Zeker als ‘lotgenoot’ is dit herkenbaar en ook heel fijn om te lezen. Ik kreeg door dit boek te lezen de bevestiging dat ik niet de enige ben die met de opvoeding van een kind met autisme worstelt.

Het boek bestaat uit allemaal korte verhalen die samen vertellen over de eerste 14 jaar uit het leven van Julian en de zeer heftige impact die dit alles heeft op de rest van het gezin. Ondanks flinke verschillen tussen mijn eigen gezin en die van de schrijver is het boek herkenbaar en geeft het hoop voor de toekomst, want ondanks alle zware hobbels op de levensweg van Julian weet hij zich toch staande te houden in dit alles. Natuurlijk met de hulp van de mensen om hem heen.

Ben je ouder van een kind met autisme, dan moet je dit boek zeker aanschaffen.