Het unieke design van een racefiets

coole fiets

Niets zo Nederlands als de fiets, maar de tijd dat het stalen ros met name als goedkoop, betrouwbaar en robuust vervoersmiddel werd gezien ligt inmiddels al een tijd achter ons.

Net als kleding en auto’s is de fiets inmiddels ook een onderscheidend lifestyle object geworden. Naast de vertrouwde omafiets, zijn de bakfiets, cruiser, stadsfiets en racefiets niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Met name de racefiets is in populariteit de laatste jaren bijzonder gestegen. Zowel voor sportieve activiteiten als vervoersmiddel in de stad, lijkt de racefiets onder modebewuste jonge mensen steeds meer in de smaak te vallen. Begrijpelijk, want er is geen ander type fiets waarin stijl, design, technologie en sportiviteit zo perfect samenkomen.

Design

De toenemende vraag naar racefietsen maakt natuurlijk ruimte voor nicheproducten voor de echte fijnproevers. Voor wie verder kijkt dan alleen de keuze voor een stalen of carbon frame of voorvork, het gewicht, de stijfheid en de afmontage, is het hebben van een mooi stijlvol vormgegeven frame een volgende stap. Met name hand gebouwde Italiaanse racefietsen laten zich kenmerken door een prachtig design en getuigen van een grote liefde voor de wielrenfiets. Hier vind je briljante details zoals asymmetrisch aangebrachte lak, ‘gedeukte’ zadelbuizen bij het achterwiel, gepolijste naden en leren zadel en handgrepen. Afhankelijk van je smaak kun je een racefiets zo minimalistisch en compact tot volledig en uitgebreid met de laatste technologisch snufjes laten samenstellen.

Technologie
Of je nu gaat voor een klassieke ingetogen stijl of een futuristische bombastisch racemonster, de ontwerp- en bouwtechnologieën zijn in beide gevallen hypermodern. Zo is het materiaal lichter en duurzamer dan enkele decennia terug en lijken de huidige digitale schakelsystemen in de remgrepen geenszins meer op de ouderwetse hendels op de framebuis. Een andere interessante ontwikkeling is de intrede van de 3D-printer die de meest stylish vormgegeven ontwerpen tastbaar maakt. De verwachting is dat bouwers van luxe racefietsen de komende jaren nog meer van deze technologie gebruik gaan maken, om nog smaakvollere details in hun racefietsen te verwerken.

rode fiets