Het organische geluid van Coppice

coppice
© Nathan Keay, Museum of Contemporary Art Chicago, 2011

Coppicing is een term afkomstig uit de bosbouw. Het betreft het tot aan de grond terugbrengen van jonge bomen, met als doel om meer zijscheuten te creëren.

Coppice is ook een muzikaal en artistiek duo afkomstig uit Chicago, dat op een unieke esthetische wijze gebruik maakt van de wereld om zich heen om muziek te creëren. Het duo bestaat uit Noé Cuéllar en Joseph Kramer, en timmert inmiddels zo’n vier jaar aan de weg. De muziek kan het beste worden omschreven als ambient soundscapes, maar de werkwijze van de heren is bijzonder: nieuwe stukken worden grotendeels gebaseerd op welke instrumenten er beschikbaar zijn.

Bossen

Wij zagen de band bijvoorbeeld met een pomporgel, een walkie-talkie, en een aantal dubbele cassette-recorders. Eerder speelde de band al op de beroemde aluminium piano van de gebroeders Baschet. De rode draad in het repertoire is wel duidelijk: de klanken zijn onverminderd organisch, liggen relatief prettig in het gehoor, en roepen beelden op van vlakten, stadse chaos, en (tja) bossen. Live is het vooral fascinerend om uit te zoeken welke acties van de mannen bepaalde geluiden veroorzaken.

Hierbij een video van een van de meer recente performances van Coppice. Gaat dat ervaren!

Jacco Kuipers